Hele Kamer is woedend over aanslagen, maar daarna wil iedereen iets anders

Over de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk is de hele Tweede Kamer woedend. Zeker nu in ons land ook leraren worden bedreigd vanwege het tonen van een islamkritische cartoon. Maar over de oplossingen is het parlement diep verdeeld.

Tobias den Hartog
Farid Azarkan (Denk) en Geert Wilders (PVV) tijdens het debat over de moord op de Franse leraar Samuel Paty. Beeld Sem van der Wal/ANP
Farid Azarkan (Denk) en Geert Wilders (PVV) tijdens het debat over de moord op de Franse leraar Samuel Paty.Beeld Sem van der Wal/ANP

Afschuwelijk. Laf. Weerzinwekkend. Ziek. In het verwerpen van de aanslag in Wenen of de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty is de Tweede Kamer eensgezind, in een debat over de vrijheid van meningsuiting. Zeker nu in Rotterdam een leraar moest onderduiken, omdat hij ook bedreigd werd na het tonen van een islamkritische cartoon in de klas.

Maar daar houdt de eendracht dan ook wel op. Voor de ‘oplossingen’ of plannen rond (moslim)terreur en hoe ver de vrijheid van meningsuiting mag gaan, is het parlement diep verdeeld.

Verdeeld

PVV-leider Geert Wilders wil sluiting van alle moskeeën, maar daarvoor is geen meerderheid in de Tweede Kamer. Regeringspartijen ChristenUnie en CDA willen dat moslims zich explicieter uitspreken tegen aanslagen, maar coalitiepartner D66 vindt dat dit niet van ‘willekeurige moslims’ gevraagd mag worden. De PvdA wil de islamitische weekendscholen aan banden leggen, omdat de onderwijsinspectie nu geen zicht heeft als er radicale ideologie wordt gepredikt. Maar dat plan verzandde eerder al in een ‘onderzoek’ ernaar door het kabinet, wat nog niet tot actie heeft geleid.

Het CDA wil het verheerlijken van geweld strafbaar stellen, maar D66 lijkt daar helemaal niets voor te voelen. En de VVD wil imams van buiten de EU weren, zodat zij geen ‘gif’ kunnen verspreiden in moskeeën, ‘waardoor moslims radicaliseren’. Maar ook dat heeft de regeringspartij na vijf jaar pleiten nog niet voor elkaar gekregen. Misschien ook omdat de ChristenUnie dan bang is dat ook een ‘rabbijn uit New York’ zou kunnen worden geweerd.

De SGP en PVV willen grensbewaking rond Nederland opschroeven, maar het kabinet wil zo lang mogelijk aan controle vasthouden aan de buitengrenzen van Europa. Wel zei premier Mark Rutte, in navolging van de Franse president Macron, dat er ‘wordt nagedacht’ over alternatieven als er aan de buitengrenzen geen goede controle is wie Europa binnenkomen. Tegelijk is D66 dan weer bang dat de vrije grenzen binnen Schengen eraan gaan.

Woede

Ondertussen ligt tot ergernis van veel partijen nog geen wetgeving om geldstromen naar moskeeën en islamitische organisaties aan banden te leggen, als deze afkomstig is uit ‘onvrije landen’ als Saoedi-Arabië en Koeweit. Niet zelden blijkt overigens dat het kabinet tegen de grenzen van wetgeving aanloopt. Want, merkte Rutte op, ook als in Nederland de zaken goed geregeld zijn, dan nog kan het geld ‘via Luxemburg’ binnenkomen. “Wetgeving is niet eenvoudig.”

In sommige opzichten lijkt de verdeeldheid in de Tweede Kamer alleen maar te zijn vergroot. Dat blijkt wel uit de woede over de uitlatingen van Denk-leider Farid Azarkan. Die beklaagde zich dat een groep moslims erop wordt aangekeken dat zij daags na de onthoofding van Paty een petitie voor een verbod op godslastering aanbood aan het parlement, waaronder Mohammedcartoons vallen. “Ik begrijp niet dat daar zoveel kritiek op is, los van de timing,” zei Azarkan. Dat schoot het CDA in het verkeerde keelgat. “Er is een leraar onthoofd. Dan een discussie voeren over godslastering is ziek,” brieste Madeleine van Toorenburg. Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wees Azarkan terecht. “Weet u wat u daarmee zegt? Die moordenaar had een punt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden