Heineken verwacht ook dit jaar winstgroei, ondanks invloed coronavirus

Bierbrouwer Heineken durft nog geen voorspelling te doen over de impact van het coronavirus op de resultaten van het concern dit jaar. Het bedrijf is sinds vorig jaar grootschalig actief in China via een joint-venture. Heineken gaat vooralsnog uit van winstgroei in 2020.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat zegt het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019, woensdagochtend.

Heineken vormt, formeel sinds eind april vorig jaar, een joint-venture met de Chinese staatsbrouwerij CR Bier voor de productie en verkoop van al zijn bieren in China. Vanwege de corona-uitbraak en de maatregelen van de Chinese staat, heeft de productie er de afgelopen weken stilgelegen. Heineken vindt het nog te vroeg om de effecten daarvan op zijn resultaten in het eerste kwartaal in te schatten, ook omdat het om een joint-venture gaat.

Het afgelopen jaar heeft Heineken Wereldwijd ruim 8 procent meer verkocht van het eigen merk, de grootste groei in tien jaar. Die groei, die zich voordeed in alle werelddelen behalve Europa, is mede te danken aan de opmars van het alcoholvrije Heineken 0.0. Het concern produceerde vorig jaar ruim 14 miljoen hectoliter alcoholarm en -vrij bier, op een totale bierplas van 241 miljoen hectoliter.

Minder zonnig

In Nederland daalden de bier verkopen rond de 5 procent, deels doordat zomer 2019 minder zonnig was dan die van een jaar daarvoor. Weliswaar daalde de bierverkoop in Europa licht, maar door de verkoop van meer kraft- en premium bier blijven de omzetten op peil.

Ook in de VS daalde de bierverkoop, ondanks de introductie van Heineken 0.0. Brazilië is de nu de grootste markt voor het Heinekenmerk.

Het totale bouwvolume van het concern steeg ruim 3 procent. Daarbij profiteerde het concern onder meer van de opmars van Amstel, dat sterk groeide in Brazilië, Mexico, Rusland, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. De winst steeg met 4,3 procent naar 2,5 miljard euro op een omzet van 28,4 miljard euro, een toename van ruim 5 procent ten opzichte van 2018.

Gisteravond werd bekend dat topman Jean-François van Boxmeer vanaf 1 juni na 15 jaar de dagelijkse leiding van het Heineken concern over geeft aan Dolf van den Brink. Van Boxmeer blijft wel verbonden aan Heineken Holding, de meerderheidsaandeelhouder van het bierconcern.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden