Nieuws

Havenbeveiliging in Rotterdam lijkt ‘diep corrupt’

Het gerenommeerde beveiligings­bedrijf Securitas blijkt in de Rotterdamse haven diep te zijn geïnfiltreerd door criminelen. Tot op managementniveau waren medewerkers corrupt, zeggen betrokkenen. Zo hielpen beveiligers duizenden kilo’s coke de haven in te smokkelen.

Koen Voskuil en Sander Sonnemans
De haven van Rotterdam. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De haven van Rotterdam.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De aanhouding van twee Securitas­beveiligers in de haven van Rotterdam, afgelopen zomer, is nog maar het topje van de ijsberg. Dat zeggen medewerkers, advocaten en bronnen rond een politieonderzoek naar de smokkel van 4000 kilo cocaïne tegen het AD. Volgens hen vervulden criminelen leidinggevende functies binnen Securitas en rekruteerden ze met opzet nieuwe corrupte beveiligers.

Als hoofdverdachte heeft het Openbaar Ministerie (OM) de voortvluchtige Eril A. op het oog. A. zou beveiligers hebben aangestuurd tijdens tientallen coketransporten in de haven. Ze liepen tegen de lamp dankzij het gekraakte communicatienetwerk Encrochat, waar A. schuilging onder de naam Super Legend en Superman. Volgens bronnen rond het onderzoek is hoofdverdachte A. naar het buitenland gevlucht.

Pakken geld

A. zou onder anderen de 53-jarige beveiligingsmedewerker Azam S. en zijn collega Yasim K. (35) hebben aangestuurd bij het faciliteren van drugstransporten. Beiden zitten in voorarrest. Volgens het OM waren zij betrokken bij de invoer van meerdere grote partijen cocaïne. De twee beveiligers beschikten over pakken geld waarmee ze dure merkkleding, kostbare horloges, sieraden en auto’s kochten. Ze speelden niet alleen gevoelige informatie door naar de onderwereld, maar hadden ook invloed op het logistieke proces van de drugstransporten.

De corruptieaffaire brengt Securitas in grote verlegenheid. Het van oorsprong Zweedse beveiligingsbedrijf is met 300.000 werknemers in vijftig landen één van de grootste ter wereld. Securitas noemt de verdenking van de medewerkers verschrikkelijk. “Het druist in tegen de waarden en de ethiek van ons bedrijf,” reageert een woordvoerder. “We hebben integriteit hoog in het vaandel staan en besteden veel aandacht aan het werven van medewerkers. Die worden allemaal gescreend.”

In beslag genomen

Securitas zegt het beeld dat werknemers schetsen in het AD niet te herkennen. In de haven is afgelopen jaar ruim 40.000 kilo cocaïne in beslag genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden