Harde woorden Kamer over gang van zaken rond verhuizing mariniers

Voor- en tegenstanders van de verhuizing van de mariniers naar Zeeland in de Tweede Kamer zijn eensgezind: het kabinet heeft niet fraai gehandeld.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Regeringspartij CDA noemt de gang van zaken ‘erg slecht’, coalitiepartner ChristenUnie wijst erop dat het Rijk de afspraak met Zeeland niet nakomt en de SGP spreekt van ‘contractbreuk’, ‘geklungel’ en een ‘ongehoorde belediging’ van de Zeeuwen.

De marinierskazerne was aan Vlissingen beloofd, maar gaat naar het Gelderse Nieuw Milligen, maakte het kabinet vrijdag bekend. De SGP, waarop het kabinet vaak een beroep doet om kabinetsplannen door het parlement te loodsen, deelt de woede van de Zeeuwen over deze ‘dreun voor Zeeland’. VVD, CDA, ChristenUnie, SGP en ook GroenLinks eisen dat de Zeeuwen ‘ruimhartig’ en ‘serieus’ schadeloos worden gesteld.

Maar ook als het kabinet Zeeland royaal compenseert, blijft het ‘gesol’ met de Zeeuwen ‘buitengewoon laakbaar’, zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Zijn GroenLinks-collega Isabelle Diks hekelt de ‘hopeloze communicatie vanuit het kabinet’ dat de Zeeuwen aan het lijntje zou hebben gehouden. “Klucht, drama en soap ineen,” verzucht PvdA’er John Kerstens.

Ook de PVV vindt het ‘jammer dat het jarenlang duurde’ voordat het kabinet een eind maakte aan de onzekerheid over de toekomst van de mariniers. Maar de partij is wel blij dat verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser ‘luistert naar haar mariniers’.

De VVD ziet ook goed nieuws: “Eindelijk is er duidelijkheid voor Zeeland en voor de mariniers.” Ook al baalt VVD-Kamerlid André Bosman er ‘als Zeeuw enorm van dat de mariniers niet naar Zeeland zullen komen’. Met die duidelijkheid is ook CDA’er Martijn van Helvert ingenomen, maar hij wil nog wel weten waarom de kazerne niet gewoon naar Zeeland kon verhuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden