Nieuws

Hard ingrijpen tegen boeren die Schiphol willen blokkeren: trekkers worden van A4 geweerd

Als boeren maandag met tractoren naar Schiphol proberen te komen, zal er hard worden ingegrepen. De gemeente Haarlemmermeer en de Koninklijke Marechaussee zullen zware middelen inzetten om een blokkade van de luchthaven te voorkomen. ‘Ze blijven ver van Schiphol.’

Marlies van Leeuwen
Trekkers met protesterende boeren onderweg op de A1 in de buurt van Enter afgelopen woensdag. Beeld ANP
Trekkers met protesterende boeren onderweg op de A1 in de buurt van Enter afgelopen woensdag.Beeld ANP

Met welk materieel en hoe de boeren eventueel worden tegengehouden, kan woordvoerder Marcel Duyvestijn van de gemeente Haarlemmermeer nog niet zeggen. Duidelijk is wel dat de gemeente, in samenwerking met onder meer de marechaussee, geen tractoren op de A4 zal tolereren. “Op de snelweg mag je sowieso niet rijden met een tractor, maar we gaan het ook niet door de vingers zien als het wel gebeurt. Schiphol is een gebied waar veel cruciale dingen samenkomen.”

Wellicht dat opritten naar de snelweg worden afgesloten als er tractoren aankomen, maar dat wil Duyvestijn ‘niet met zoveel woorden zeggen’. “Er liggen draaiboeken klaar, want het is ingewikkelder om landbouwvoertuigen tegen te houden. Maar zeker is dat we niet lijdzaam gaan toekijken hoe er trekkers naar het vliegveld gaan, ze blijven ver van Schiphol. We gaan er alles aan doen om te zorgen dat de luchthaven openblijft.” Schiphol adviseert reizigers maandag zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen om eventuele blokkades te omzeilen.

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee bevestigt dat men in gesprek is met de gemeenten waar Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport in liggen. “Het is ongewis hoe de acties er precies uit komen te zien, maar er liggen verschillende scenario's over welke mensen en welk materieel we inzetten. We hebben bepaalde eenheden en middelen achter de hand.” Veel concreter wil de woordvoerder niet zijn. “We gaan niet zeggen hoe we demonstrerende boeren en hun trekkers gaan tegenhouden, maar we zorgen ervoor dat de veiligheid van de luchthavens gewaarborgd blijft.”

‘Heel Nederland platleggen’

Er is vooralsnog geen demonstratie aangemeld bij de gemeente Haarlemmermeer, maar deze is wel bereid om een protestactie te faciliteren. “Het staat mensen vrij om te demonstreren, daar zijn mogelijkheden voor binnen de gemeente.” Alleen die trekker, die kan de boer dan maar beter thuis laten.

Komende maandag zijn er mogelijk weer heftige protesten in verschillende delen van het land. Boeren roepen in hun eigen communicatiekanalen op om dan met een grootschalige actie ‘heel Nederland plat te leggen’. De oproep, die massaal wordt gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij onder meer Schiphol en de vliegvelden in Eindhoven en Rotterdam. Ook de Rotterdamse havens, alle distributiecentra voor levensmiddelen en alle grote vervuilers van Nederland zouden mogelijk te maken krijgen met blokkades.

Ongecoördineerd protest

Wat er maandag staat te gebeuren, zegt Bart Kemp, voorman van actiegroep Agractie Nederland, niet te weten. “Dat ontstaat in de regio’s en is ongecoördineerd en niet geregeld door organisaties. Wij hebben dus net zo min een idee als anderen. Ook van de acties eerder deze week waren wij niet op de hoogte. De plannen daarvoor ontstaan in allerlei groepen in het land.”

Donderdagavond zei minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) dat de politie maandag klaarstaat om in te grijpen als het nodig is. Ook zei ze dat de politie de beschikking krijgt over onder meer defensievoertuigen, zodat kan worden opgetreden tegen trekkers en ander landbouwmaterieel. Stikstofminister Christianne van der Wal roept boeren op niet mee te doen aan blokkeeracties.

Ollongren: defensie staat klaar

Defensie staat klaar om luchthaven Schiphol maandag te helpen, zei minister Ollongren vrijdag na de ministerraad. “Als het nodig is dan springt Defensie bij”, zei de bewindsvrouw. “Schiphol is vitaal. Dat moet kunnen doordraaien.” Ze riep de boeren op niet naar Schiphol te komen om te betogen. De wegen naar de luchthaven moeten vrij blijven.

De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor de beveiliging van Schiphol. De marechaussee heeft al zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar de luchthaven gebracht in verband met de aangekondigde actie, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Ook heeft Defensie zware vrachtwagens met opladers klaar staan zodat in beslag genomen tractoren kunnen worden afgevoerd. Eerder deze week heeft de krijgsmacht de politie ook al op deze wijze ondersteund.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden