Halsema: 'Komst van prediker Anderson is zeer onwenselijk'

De extremistische christelijke prediker Steven Anderson moet niet worden toegelaten in Amsterdam. Dat zegt burgemeester Femke Halsema.

ANP/Parool
Burgemeester Femke Halsema Beeld ANP
Burgemeester Femke HalsemaBeeld ANP

Ze noemt het 'zeer onwenselijk' dat deze man op 23 mei de stad bezoekt. 'Zijn uitspraken zijn kwetsend en een aanval op de vrijheid van de lhbti-gemeenschap,' aldus de burgemeester in een verklaring.

Anderson staat bekend om zijn anti-lhbti-ideeën. Hij wil dat overheden alle homo's, lesbiennes en transgenders executeren en roept hen op om zichzelf dood te schieten.

Halsema zoekt uit wat de plannen van de prediker zijn en of hij is uitgenodigd door iemand, of dat hij op eigen initiatief komt. In overleg met de politie, het Openbaar Ministerie en de Rijksoverheid wordt vervolgens onderzocht welke maatregelen mogelijk zijn.

Op 8 mei gaat de gemeenteraad kritische vragen stellen over zijn komst.

COC Nederland
Homobelangenorganisatie COC deed dinsdag al een oproep om Anderson toegang tot Nederland te weigeren. Daar sloot het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zich woensdag bij aan. Anderson is een Holocaust-ontkenner en heeft zich meermaals antisemitisch uitgelaten.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er naar de zaak wordt gekeken, maar kon nog geen inhoudelijke reactie geven.

Tweede Kamer
Wat regeringspartijen VVD, CDA en D66 betreft heeft Anderson niets in Nederland te zoeken. "Predikers die haat en geweld verspreiden moeten we geen ruimte bieden en mogen wat mij betreft thuisblijven," zegt CDA-Kamerlid Lenny Geluk. Vanuit de oppositie is er bijval van onder meer de PvdA en de SP.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een land Anderson de deur wijst. In 2016 zette Botswana de man het land uit nadat hij in een interview had opgeroepen tot de executie van lhbt'ers. Ook in het Verenigd Koninkrijk is Anderson niet welkom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden