Half miljard euro extra voor coronasteun bedrijven

Het kabinet heeft een half miljard euro extra vrijgemaakt voor noodsteun aan bedrijven tijdens de coronacrisis. Onderdeel daarvan is 40 miljoen euro voor horeca-ondernemers.

Maarten van Ast
Ook de voedingstuinbouw profiteert van het nieuwe steunpakket.  Beeld Shutterstock
Ook de voedingstuinbouw profiteert van het nieuwe steunpakket.Beeld Shutterstock

De extra pot geld is een aanvulling op het derde steunpakket. De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) was tot nu toe beschikbaar voor een bepaald aantal sectoren, maar wordt nu opengesteld voor alle sectoren, waaronder ook toeleveranciers van bedrijven, de transportsector en de voedingstuinbouw.

Daarnaast wordt onder meer de horecabranche extra ondersteund. ‘Bepaalde sectoren, zoals de horeca en evenementen, worden zeer hard geraakt door de huidige gedeeltelijke lockdown, na al maandenlang gebukt te zijn gegaan onder de gevolgen van het virus,’ aldus het kabinet in een toelichting.

Horeca-ondernemers ontvangen naast de regeling ook een eenmalige subsidie van circa 2500 euro. Daarmee worden ze gecompenseerd voor de kosten die ze hebben gemaakt om te voldoen aan de coronamaatregelen, om zo open te kunnen blijven. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een terrasoverkapping.

Ook wordt de evenementenbranche extra geholpen, omdat evenementen zoals festivals en kermissen deze zomer niet door konden gaan. Zij krijgen net als de horecabranche een eenmalige extra vergoeding. Het gaat om circa 800 ondernemers, die gemiddeld 14.000 euro krijgen. In totaal is 11 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de regeling.

‘Winterslaap’

Het kabinet heeft verder werk gemaakt van de zogeheten ‘Time Out Arrangement’, waarmee ondernemers hun bedrijf tijdelijk ‘in een soort winterslaap’ kunnen brengen. ‘Wanneer de situatie weer verbetert, kunnen zij snel weer van start gaan. Op die manier hoeven in de kern gezonde bedrijven geen faillissement aan te vragen met alle gevolgen van dien.’

Daarnaast gaat er 40 miljoen euro naar theaterproducten zonder subsidie, 150 miljoen extra naar gemeenten voor inkomstenderving en 60 miljoen voor verlening van het steunpakket voor sport. Het kabinet verlengt bovendien de garantieregelingen tot 30 juni 2021.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden