'Halbe Zijlstra loog over zijn rol bij het goedkeuren van granulietstort’

Voormalig minister Halbe Zijlstra, nu topman bij bouwbedrijf VolkerWessels, heeft gelogen over zijn rol bij het goedkeuren van granulietstort. Dat stelt een hoogleraar in een nieuwe uitzending van Zembla die donderdagavond wordt uitgezonden.

Albert Heller
Halbe Zijlstra Beeld ANP
Halbe ZijlstraBeeld ANP

In de gemeente West Maas en Waal is grote onrust ontstaan over de stort van granuliet in de zandwinplassen van Over de Maas. Begin dit jaar toonde Zembla in een uitzending dat er binnen Rijkswaterstaat grote discussie bleek te zijn over het feit of granuliet gevaarlijk is en of het wel zomaar gestort kan worden.

De top van Rijkswaterstaat hakte uiteindelijk de knoop door dat granuliet gezien kan worden als grond en niet als een bouwstof. In dat laatste geval mag het niet zomaar worden toegepast in plassen.

‘Alle regels rond integriteit geschonden’

Volgens hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen van de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn bij dat besluit alle regels rond integriteit geschonden, zo zei hij tegen het televisieprogramma. Op basis van de interne documenten van Rijkswaterstaat concludeert hij: “In dit dossier wordt op alle niveaus niet de waarheid gesproken. Dat vind ik schokkend. Dit schendt alle integriteitsregels die je kunt bedenken. Dat zou in Belarus kunnen gebeuren, maar dit verwacht je niet in Nederland.”

Van Eijbergen concludeert uit alle documenten die op basis van WOB zijn vrijgegeven dat er door Halbe Zijlstra flinke druk is uitgeoefend op hoge ambtenaren van Rijkswaterstaat. “Zijlstra gaat de integriteitsgrens over door op grond van zijn oude contacten als bewindspersoon mensen heel erg onder druk te zetten en daar vervolgens niet de waarheid over te spreken.”

Alles draait om asfaltproductie

Hoewel veel dingen in de wob-documenten zijn afgelakt, zien de onderzoekers van Zembla een duidelijk patroon van beïnvloeding. Eijbergen is dat met hen eens.

De achtergrond is dat de bouwbedrijven in de knel komen als het granuliet niet verwerkt kan worden. Dan ligt het namelijk in de weg. Om die reden zou Zijlstra willen dat de granulietstort doorgaat. “Dat asfalt spuit er in het dossier aan alle kanten uit,” zegt Eijbergen.

De Hoogleraar meent daarbij ook dat minister Cora van Nieuwenhuizen heeft gelogen op het moment dat ze vertelde dat de belangen van de asfaltindustrie géén rol speelde bij het besluit om granuliet te zien als grond.

Minister houdt vol: geen betrokkenheid

In een reactie op de aangekondigde uitzending zegt het ministerie dat het belang van de asfaltindustrie geen doorslaggevende rol heeft gespeeld bij de besluiten van Rijkswaterstaat. Zijlstra heeft wél het proces bespoedigd, zeggen ze. Halbe Zijlstra zelf dat hij in geen geval druk heeft uitgeoefend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden