Plus

Haga Lyceum en Slob voeren strijd verder op

Het unieke besluit van minister Slob om het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum af te zetten is een nieuwe zet in een lange strijd. De school slaat terug met aantijgingen tegen de onderwijsinspectie.

Minister Slob geeft de media uitleg over zijn besluit om de financiering van het Haga stop te zetten. Beeld ANP
Minister Slob geeft de media uitleg over zijn besluit om de financiering van het Haga stop te zetten.Beeld ANP

Chantage, leugens, beledigingen en blunders; documenten over de onderwijsinspectie die gisteren op de website van het Cornelius Haga Lyceum verschenen, bieden nieuwe munitie voor de slag om de islamitische school.

De publicatie onderstreept dat de schoolbestuurders zich niet neerleggen bij de nooit eerder vertoonde ‘aanwijzing’ waarmee minister Arie Slob hen wil afzetten. Is het bestuur over vier weken niet weg, dan geeft de minister geen geld meer.

Tot zover de theorie; in de praktijk zal het Haga Lyceum met advocaat Wouter Pors bezwaar maken bij de rechtbank. Via een spoedprocedure bij de Raad van State kan Pors de rijksfinanciering behouden zolang de zaak onder de rechter is. Dat kan zo een jaar duren, erkent Slob.

Burgerschapsonderwijs

De minister liep gisteren ook vooruit op andere geldstromen waarmee bestuurder Soner Atasoy schermt. Als uit pakweg de Golfregio financiering komt en het Haga Lyceum een particuliere school wordt, gelden nog steeds de regels voor bijvoorbeeld burgerschapsonderwijs. Worden die overtreden dan kan de school de bevoegdheid verliezen om examens af te nemen.

Ondertussen loopt hoger beroep van de school tegen toestemming die de rechtbank in juli gaf voor publicatie van een rapport van de onderwijsinspectie. Op basis van dat rapport wil de minister het bestuur vervangen. De aantijgingen – van financieel wanbeheer en zelfverrijking tot falend burgerschapsonderwijs – worden weersproken in documenten op de website van de school, die volgens Pors van de hand van het schoolbestuur zijn en niet van hemzelf.

Er staan citaten in uit een gesprek van 19 april met de hoofdinspecteur, die zou hebben gezegd: “Het is nog niet te laat hè… de school is er nog, wij zijn er niet op uit om die school te sluiten. U zit in een positie om in te grijpen, doe iets voordat het straks wel te laat is.”

Hier werd volgens het stuk gezinspeeld op Atasoys ontslag: ‘De inspectie chanteert letterlijk op straffe dat de school gesloten kan worden als de eis niet ingewilligd wordt.’

Het stuk stelt dat inspecteurs achter schilderijen en boekenkasten keken. ‘De inspecteurs gingen zelfs zo ver dat leerlingen in groepjes werden geprovoceerd door hen voor homo uit te maken terwijl zij dat niet zijn. Hiervan hebben diverse leerlingen psychische klachten gekregen.’

Arnoud van Doorn

Ook komt de eenaprilgrap aan bod waarbij Arnoud van Doorn – salafist, ex-PVV’er, veroordeeld voor verkoop van softdrugs aan minderjarigen – directeur zou worden. Toen in het voorafgaande weekend het zogenaamde nieuws bekend werd, zou een taskforce van ministeries en veiligheidsdiensten een spoedvergadering hebben belegd en van de school uitleg hebben geëist.

‘Toen bleek dat het een eenaprilgrap betrof, stonden de veiligheidsdienst en inspectie voor schut.’

Daarop zou de taskforce het verhaal hebben verzonnen dat Atasoy vanwege de commotie er een grap van had gemaakt. Atasoy had dat zien aankomen, aldus het stuk, en een dag eerder enkele journalisten in vertrouwen genomen.

Reactie Inspectie

De onderwijsinspectie herkent zich niet in de beweringen van het Cornelius Haga Lyceum, meldt een woordvoerder. Het schoolgebouw aan de Naritaweg, nabij station Sloterdijk, zal door de gemeente worden teruggevorderd op het moment dat de financiering van het Rijk stopt en het schoolbestuur geen gehoor geeft aan de opdracht om af te treden, want dan vervalt de huisvestingsplicht van de gemeente. Zover is het nog niet. Het Haga Lyceum kan met een spoedprocedure bij de Raad van State proberen af te dwingen dat de rijksfinanciering door blijft lopen zolang de zaak onder de rechter is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden