Plus

Haagse burgemeester overspoeld met Sint-tekeningen, ook van Amsterdamse kinderen

Kinderen uit het hele land sturen massaal hun tekeningen voor Sinterklaas naar de Haagse burgemeester Jan van Zanen, omdat hij wel verscheen in het Sinterklaasjournaal.

Irene van Oosten
Diewertje Blok in het Sinterklaasjournaal.
 Beeld ANP
Diewertje Blok in het Sinterklaasjournaal.Beeld ANP

Ook Amsterdamse kinderen weten de burgervader te vinden. Hun eigen burgemeester, Femke Halsema, had geen tijd voor de kindervriend. De Haagse burgemeester belooft alle tekeningen door te sturen.

Zenuwachtige kinderstemmetjes in het reusachtige stadhuis van Den Haag. Dichter bij de Sint kunnen de jonge gelovigen dit jaar niet komen. Want achter die deur zit burgemeester Jan. De man die in direct contact staat met de goedheiligman.

“Van corona mag ik mijn tekening niet aan Sinterklaas geven,” zegt Olivia die aan de veer op haar pietenmuts plukt. Terwijl de jonge inwoners uit Den Haag elkaars kleurplaten bekijken, doet burgemeester Van Zanen de deur open en verwelkomt hen.

Hij gaat meteen door zijn knieën om op gelijke hoogte met de kinderen te kunnen praten. “Wat mooi. Prachtig. Dankjewel,” is zijn reactie wanneer Sara, Mees en Koen hun kunstwerken laten zien. “Vanwege deze gekke tijd, heeft Sint mij gevraagd deze taak op mij te nemen,” vertelt de burgemeester die de hoeveelheid tekeningen nog nauwelijks vast kan houden. “Ik heb een speciale relatie met de goedheiligman. Inmiddels heb ik zoveel moois verzameld dat ik al meerdere bezoekjes aan de sint heb gebracht.”

Landelijke intocht

De Haagse burgemeester verscheen eerder al bij Dieuwertje Blok in het Sinterklaasjournaal. Met zakken vol tekeningen en een blikje Haagse Hopjes was hij de eerste burgemeester die Sinterklaas in het Pietenhuis welkom mocht heten. Na Jan van Zanen volgden zijn collega’s Sybrand Buma van Leeuwarden, Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Ahmed Marcouch van Arnhem.

Alleen Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, was de opvallende afwezige bij dit defilé. Zij was niet op alle verzoeken van het populaire programma ingegaan. Net als de burgemeesters uit elf andere gemeentes in Nederland, waaronder Putten, Aalten en Steenbergen. Achteraf hebben de meesten spijt.

Halsema weigerde ook de Amsterdamse kinderen in het Sinterklaasjournaal toe te spreken met een eigen videoboodschap. De andere burgemeesters, onder wie Jan van Zanen, deden dit wel. In het bericht verzochten ze de kinderen uit hun gemeente om de tekeningen naar het adres van de burgemeester toe te sturen. Die geeft de kunstwerken door aan Sinterklaas. De Amsterdammertjes moesten het doen met een filmpje van het hoofd bijzaken van de gemeente.

In goede handen

“Na mijn bijdrage aan de landelijke intocht krijg ik niet alleen tekeningen uit Den Haag, maar ook uit Amsterdam en andere niet-deelnemende gemeentes opgestuurd. De kinderen zien mij waarschijnlijk als dé burgemeester, omdat ik tijdens de optocht voorop liep. Hun prachtige kunstwerken zijn in goede handen. Ik zorg dat alles bij Sinterklaas terechtkomt.”

Ondertussen in het stadhuis krijgt de Haagse burgemeester de een na de andere kleurplaat van de Haagse kinderen aangereikt. “Sinterklaas met een mooie puntmuts,” zegt Van Zanen die de tekening van Sara bekijkt. “Nee, dat is een mijter,” verbetert zij hem, waarna de Haagse burgemeester na deze reprimande zijn lach niet in kan houden.

Na de tekening van Sara nauwlettend bekeken te hebben, is het voor Van Zanen tijd om de jonge Hagenaars gedag te zeggen. Ondanks zijn volle agenda, geeft hij de kinderen nog een laatste boodschap mee: “Zorg ervoor dat jullie zoet zijn voor de Sint. Dan regel ik dat alle tekeningen veilig bij hem aankomen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden