Haagse bronnen: eind van de avondklok is in zicht

De avondklok eindigt op 10 februari als de daling van het aantal coronabesmettingen doorzet. Het kabinet neemt hier dinsdag een besluit over, melden Haagse bronnen.

De Nieuwmarkt in Amsterdam vanuit de lucht na het ingaan van de avondklok. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De Nieuwmarkt in Amsterdam vanuit de lucht na het ingaan van de avondklok.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Nederlanders mogen sinds vorige week zaterdag in principe niet meer de straat op tussen negen uur ‘s avonds en half vijf ‘s ochtends. Deze avondklok geldt in ieder geval tot en met 10 februari, maar het kabinet hield bij de aankondiging de mogelijkheid open dat de maatregel zou kunnen worden verlengd.

Toch ziet het daar niet naar uit: het dalende aantal besmettingen zou enige lucht geven om een aantal maatregelen te kunnen versoepelen, bevestigen ingewijden na berichtgeving door de NOS. Na de heropening van de basisscholen en de kinderopvang, waartoe zondag al is besloten, staat beëindiging van de avondklok bovenaan het verlanglijstje.

Als het kabinet van plan zou zijn om avondklok te verlengen, dan had de Kamer daar eerst toestemming voor moeten geven. Een dergelijk debat staat echter niet gepland, wat volgens ingewijden aangeeft dat het kabinet de avondklok over ruim een week zou willen intrekken.

Zwaar middel

De maatregel is politiek omstreden en leidde aanvankelijk ook tot verdeeldheid in het kabinet. Ministers die eerder nog tegen waren staakten pas hun verzet toen het aantal positieve coronatests onverminderd hoog bleef en ook de druk op de ziekenhuizen toenam. Een ruime Kamermeerderheid schaarde zich vervolgens eveneens achter de avondklok, al bleven partijen als PVV en FVD fel tegen.

Het is eigenlijk nog te vroeg om te zeggen of de avondklok effectief is gebleken. Doorgaans gaan er zeker tien dagen overheen voordat kan worden vastgesteld of een maatregel werkt. Maar nu het aantal besmettingen daalt, is de animo groot om een dergelijk zwaar middel zo kort mogelijk te laten duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden