Nieuws

Haagse afdeling van Bij1 breekt met partij en stapt op

Het bestuur van de afdeling Den Haag van Bij1 stapt op, melden de bestuursleden via Twitter. Volgens hen is sprake van ‘een giftige interne cultuur’ in de landelijke organisatie.

Het Parool
Sylvana Simons (Bij1) gaat in Den Haag op de foto met een groepje jongeren. Beeld ANP/Bart Maat
Sylvana Simons (Bij1) gaat in Den Haag op de foto met een groepje jongeren.Beeld ANP/Bart Maat

Het landelijk partijbestuur steunt de Haagse afdeling niet en werkt die zelfs actief tegen, staat in een verklaring. Een en ander werd volgens het lokale bestuur ‘tot onze grote ontsteltenis’ dit weekend duidelijk bij de ­algemene ledenvergadering van Bij1.

Het landelijk bestuur, dat het nieuws via de media te horen kreeg, is verrast. De partij wil nog geen commentaar geven zolang niet alle informatie ­bekend is. De partij brengt eerst de ­situatie in kaart.

Zaterdag hield Bij1 een digitale ­ledenvergadering. Daarin kwam ­onder meer de schorsing van Quinsy Gario aan de orde. Sommige leden, zoals die van de Haagse afdeling, ­leverden kritiek op dit besluit. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘manipulatief, dominant en toxisch gedrag’, waardoor andere leden zich onveilig voelden. Het partijbestuur en partijleider Sylvana Simons, die als enige van Bij1 in de Tweede ­Kamer zit, verdedigden het besluit hem uit de partij te zetten en maakten excuses naar degenen die last hebben gehad van zijn optreden.

Het Haagse bestuur noemt de schorsing ‘onrechtmatig’, maar zegt dat de eigen negatieve ervaringen met het bestuur al daarvoor waren ontstaan. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden