Nieuws

Grote zorgen in Kamer over eindexamens, ‘gewoon aan de slag’ zegt minister

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis op de centraal schriftelijke eindexamens. Minister Arie Slob (Onderwijs) houdt vooralsnog vast aan zijn eerdere besluit om de examens dit jaar wel door te laten gaan. Vóór 15 februari hakt hij definitief de knoop door.

Hanneke Keultjes
Minister Arie Slob van Onderwijs.  Beeld ANP
Minister Arie Slob van Onderwijs.Beeld ANP

Scholierenclub Laks stelde vorige week voor de examens te beperken tot Nederlands, Engels en wiskunde. Volgens Slob zorgt een discussie over de examens ervoor dat een deel van de eindexamenkandidaten ‘gaat stilzitten’ en dat ‘hun motivatie wegvalt’. “Sommige leerlingen denken: we stoppen ermee, het is toch niet meer nodig. Dat wilden we juist voorkomen.

Volgens de ChristenUnie-bewindsman is er om die reden al een besluit genomen, kort voor de kerstvakantie, om de examens gewoon door te laten gaan. Daarom mogen eindexamenklassen tijdens de schoolsluiting wél naar school. Om leerlingen meer tijd te geven om zich voor te bereiden, kunnen zij hun examens straks spreiden over twee tijdvakken en krijgen zij een extra herkansing. Slob benadrukt dat ‘het hele onderwijsveld’ het daarmee eens was. “Dit is het gewoon. Tegen de leerlingen wil ik zeggen: ga gewoon aan de slag.”

1,5 meter

De Kamer wijst erop dat er sinds de kerst nieuwe ontwikkelingen zijn. Slob erkent dat ook. Zo ‘wakkert’ een besmettelijker Britse variant van het coronavirus ‘onzekerheid aan’ en adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) dat leerlingen op middelbare scholen onderling ook 1,5 meter afstand moeten houden. Slob: “Dat is een enorme beperking.”

Over hóe het examen eventueel anders moet, klinken in de Kamer verschillende geluiden. D66-Kamerlid Paul van Meenen vindt het voorstel van Laks voor een examen met drie vakken ‘een serieuze optie’ die ‘de moeite van het onderzoeken waard’ is. “Voor veel leerlingen hangen de examens als een donkere wolk boven het hoofd.”

Ook de VVD, die ‘zorgen’ heeft, ziet wel wat in de Laks-optie. De SGP stelt dat het doorgaan van de examens ook kwetsbare leerlingen ‘kan schaden’. De PvdA meent dat Slob ‘te optimistisch’ is over het doorgaan van de examens. “Er is wel iets aan de hand,” vindt Kamerlid Kirsten van den Hul. “Het Laks luidt de noodklok en ook CNV Onderwijs ziet bezwaren. Dat is een groot deel van het onderwijs.” Het CDA pleit ervoor leerlingen een extra herkansing te geven, bovenop de extra mogelijkheid die Slob in december al aankondigde.

Kernvak

Slob wil niet speculeren over alternatieve scenario’s. Dat zou volgens hem alleen maar voor onrust zorgen. Wel wijst hij erop dat het voorstel van Laks, om alleen examens af te nemen in de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde op praktische bezwaren stuit. “In het vmbo is alleen Nederlands een kernvak.”

Ook over de eindtoets op basisscholen wordt in de Kamer verschillend gedacht. Vooral nu de basisscholen nog altijd dicht zijn en op z’n vroegst pas op 8 februari weer open gaan, zijn er twijfels of achtstegroepers de toets wel goed kunnen maken. Slob wil dat ook deze toets doorgaat. Scholen kunnen ervoor kiezen om de toets, die tussen 19 april en 14 mei moet worden afgenomen, naar achteren te schuiven en pas in mei af te nemen. Zo zouden de scholieren meer tijd hebben om zich op de toets voor te bereiden.

PVV-Kamerlid Harm Beertema wil ook dat de toets wel wordt afgenomen. Zonder die toets, benadrukt hij, krijgen leerlingen niet de kans om het advies van de leraar naar boven bij te stellen. “Zeker partijen die de mond vol hebben over gelijke kansen moeten zich realiseren dat kinderen uit economisch minder slagvaardige milieus – vooral meisjes en minderheden – weer de prijs betalen, mocht de eindtoets voor een tweede jaar op rij niet worden afgenomen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden