Grote steden willen landelijke ban op gevaarlijk vuurwerk

De vier grote steden willen op initiatief van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb een landelijke ban op gevaarlijk knalvuurwerk en vuurpijlen. De vuurwerkbranche werkt mee.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De grote steden (G4) zeggen de overlast en ongelukken tijdens oudejaarsavond amper meer aan te kunnen. "Wij willen ook paal en perk stellen aan de excessen tijdens de jaarwisseling," reageert voorzitter Leo Groeneveld, van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. "Er valt zeker te praten over het schrappen van de producten die letsel en de meeste schade veroorzaken."

Traditie
Hij denkt aan de single shot, een plastic buisje waar een lichtkogel uitschiet die op 15-meter hoogte ontploft. "Die is goedkoop en je kunt er goed mee richten. Er wordt veel misbruik van gemaakt." Meer producten verbannen is bespreekbaar. "Zolang goedwillende Nederlanders de traditie maar in stand kunnen houden."

Half april gaan de G4 en de branche praten, wat nog geen gevolgen zal hebben voor de aanstaande jaarwisseling. Groeneveld: "Voor komend jaar is er al in China besteld."

De G4 neemt het initiatief omdat het kabinet het laat afweten, zegt Aboutaleb. Groeneveld geeft hem gelijk. "Ik snap niks van het kabinet. Wij hebben een uitgewerkt voorstel ingediend om bepaalde producten te verbieden. Maar dat is afgewezen. 'We zitten niet te wachten op een verbod', kreeg ik te horen."

Na die afwijzing hebben de vijftien vuurwerkimporteurs toch single shots besteld. Het lukte Groeneveld niet om ze zonder een landelijk verbod op één lijn te krijgen. "Ze zijn bang voor hun boterham.'' De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde vorig jaar knallers en pijlen voor consumenten te verbieden. Daar was onvoldoende politiek draagvlak voor.

Dierenwelzijn
Vlaanderen wil het afsteken van vuurwerk helemaal verbieden. Gemeenten kunnen voor bepaalde plaatsen en momenten wel een uitzondering maken.
De regering en een parlementsmeerderheid zijn het daarover eens geworden op initiatief van minister Ben Weyts van Dierenwelzijn. De maatregel is onder meer bedoeld om incidenten met dieren te voorkomen.

In een kleine veertig Vlaamse gemeenten geldt al een vuurwerkverbod. In 103 andere gemeenten moet toestemming worden gevraagd. In de praktijk wordt rond de jaarwisseling vrijwel overal vuurwerk afgestoken.

Wanneer het verbod ingaat, is nog onzeker. Minister Weyts mikt op dit jaar. "In de praktijk zullen de lokale besturen terughoudend zijn en vuurwerk beperken tot welbepaalde plaatsen en goedgekozen momenten," aldus de minister. Strafmaatregelen voor overtreders moeten nog worden uitgewerkt. Het Vlaamse verbod geldt ook voor voetzoekers, wensballonnen en carbidkanonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden