Grote steden vinden Slob te rooskleurig over lerarentekorten

Onderwijsminister Arie Slob schetst een te rooskleurig beeld van het lerarentekort in het basisonderwijs. Volgens Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht lijken de problemen minder groot omdat de huidige tekorten niet zijn meegenomen in de berekeningen.

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.Beeld ANP

Dat schrijven de vier grootste steden, ook bekend als de G4, in een brief aan de minister.

De uitstroom in de grote steden neemt verder toe. Amsterdam kampt naar eigen zeggen met een gemiddeld lerarentekort van 13 procent. In Utrecht zou het probleem ‘niet minder urgent zijn’, aldus de G4. Den Haag en Rotterdam melden meer dan vierhonderd ‘verborgen vacatures’ die zijn opgelost door bijvoorbeeld onbevoegden voor de klas te zetten. Aan het begin van dit schooljaar kampten scholen in de G4 gezamenlijk met een tekort van 662 leraren, uitgedrukt in FTE.

‘In onze steden manifesteert het tekort zich als eerste en in zijn meest heftige vorm. Daarom doen wij alles wat we kunnen. We investeren in het behoud en de ontwikkeling van teams en leraren en het vernieuwen van lerarenopleidingen. We maken begeleiding van zij-instromers mogelijk, financieren wervingscampagnes en innovaties op het gebied van anders organiseren. Daarmee gaan we veel verder dan onze wettelijke verantwoordelijkheid. Toch is dit alles nog niet genoeg,’ schrijven de vier wethouders van  in de brief. 

De voorgenomen maatregelen van de minister vinden de gemeenten niet toereikend. De bedragen die het ministerie beschikbaar stelt ‘doen bij lange na geen recht aan de omvang van de crisis waarin ons onderwijs binnen de G4 zich momenteel bevindt’. ‘De grote uitstroom van leraren uit de grote steden kan niet met een incidenteel miljoen worden gestopt’. De steden willen structurele investeringen in salarissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden