Grote steden organiseren vuurwerk-inleveracties wegens verbod

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht komen wegens het tijdelijke landelijk vuurwerkverbod met een vuurwerk-inleveractie. Mensen kunnen tot 25 kilo vuurwerk inleveren, zonder dat ze daarvoor een boete of strafblad krijgen.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De inleveractie vindt per gemeente op verschillende dagen en locaties plaats. In Amsterdam begint de actie op 24 december, in Rotterdam op 22 december, in Utrecht op 23 december en in Den Haag op 28 december.

Op de websites van de gemeenten is meer informatie te vinden over de precieze locaties waar het vuurwerk afgeleverd kan worden. De gemeenten zorgen, samen met specialistische bedrijven, voor een veilige afvoer en vernietiging van het ingezamelde vuurwerk.

Ook zwaar vuurwerk

Alle typen vuurwerk kunnen ingeleverd worden. Ook zwaar vuurwerk dat al voor het vuurwerkverbod illegaal was. Vanwege veiligheidsaspecten vragen de gemeenten iedereen lopend of met eigen vervoer te komen. Het is niet toegestaan met het openbaar vervoer naar een inleverlocatie te komen.

Het inleveren van het consumentenvuurwerk of ander illegaal vuurwerk kan straffeloos in het kader van de pardonregeling, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Begin november werd duidelijk dat er dit jaar een eenmalig landelijk vuurwerkverbod is, om te voorkomen dat de zorg en de politie nog zwaarder worden belast. Ziekenhuizen zijn overbelast door het coronavirus. Vorig jaar belandden ongeveer 1300 mensen in het ziekenhuis en op huisartsenposten door vuurwerkletsel. Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals bijvoorbeeld sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden