Grote steden luiden noodklok: ‘Lerarentekort bedreigt miljardenplan onderwijs’
Het lerarentekort is de grootste bedreiging voor een kabinetsplan om corona-achterstanden weg te werken, waarmee 8,5 miljard euro is gemoeid. Dat schrijven de vier grootste steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – vrijdag in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet stelde recent 5,8 miljard euro beschikbaar voor het primair en voortgezet onderwijs, de komende twee jaar. Scholen maken hiervoor een plan om met bewezen maatregelen corona-achterstanden in te lopen en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De andere 2,7 miljard is voor het hoger onderwijs en het mbo. Die pot wordt onder meer besteed aan halvering van het les-, cursus- en collegegeld, verlenging van de ov-studentenkaart en compensatie voor het toenemend aantal studenten.
Binnenkort praat de Tweede Kamer over de onderwijsplannen en daarom trekken de grote steden nu aan de bel. De wethouders van Onderwijs schrijven in de brief dat de plannen onbedoeld schoolverschillen en daarmee kansenongelijkheid veroorzaken. ‘In een aantal steden zijn het juist de scholen in de wijken met de grootste achterstanden en vertragingen die de grootste personeelstekorten hebben. Het incidentele karakter van het programma helpt deze scholen niet om de basis op orde te krijgen.’
Daarnaast stellen de wethouders dat de grote tijdsdruk voor scholen om uitgewerkte projecten aan te leveren voor onnodige risico’s zorgt. ‘Wij geven nadrukkelijk mee om scholen meer tijd te geven dan de huidige voorgestelde 2,5 jaar om de plannen uit te voeren.’
Structurele problemen oplossen
De onderwijswethouders – Marjolein Moorman (Amsterdam), Hilbert Bredemeijer (Den Haag), Said Kasmi (Rotterdam) en Anke Klein (Utrecht) – dragen ook voorstellen aan om de structurele problemen in het onderwijs op te lossen. Zo willen ze dat alle jonge kinderen recht hebben op 640 uur per jaar gratis voorschoolse voorzieningen, dat er genoeg goede docenten komen, dat leerlingen pas na een meerjarige brugklas een onderwijsrichting kiezen en dat er extra leertijd komt voor kinderen en jongeren die dat het hardst nodig hebben.
‘Het is zaak om nu de koe bij de horens te vatten door naast deze incidentele aanpak, een structurele aanpak neer te zetten die zorgt voor gelijke kansen in ons onderwijs. Dat verdient Nederland, dat verdient het onderwijs, maar bovenal: dat verdienen onze kinderen,’ besluit de brief.
Vrijdag werd al bekend dat een speciale commissie erop gaat toezien dat de miljarden voor coronaherstel in het onderwijs, ook écht het welzijn en de kansen van jongeren ten goede komen. De leiding komt in handen van directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).