Grote paniek bij reizigers om vakantievluchten: ANVR sleept Schiphol voor de rechter

Er is grote paniek onder reizigers of hun reis deze zomer nog wel doorgaat, nu Schiphol een nog onbekend aantal vakantievluchten gaat schrappen. Reisorganisaties worden platgebeld door verontruste klanten. Reiskoepel ANVR verwacht zeker tientallen miljoenen euro's schade en spant een rechtszaak aan tegen Schiphol.

Natasja de Groot
Reizigers staan al vroeg in de ochtend in de wachtrij van de vertrekhal op Schiphol.  Beeld ANP
Reizigers staan al vroeg in de ochtend in de wachtrij van de vertrekhal op Schiphol.Beeld ANP

De onrust is groot, na berichten dat Schiphol donderdag of vrijdag bekendmaakt hoeveel vluchten er deze zomer worden geschrapt, om zo de zomerdrukte op de luchthaven het hoofd te bieden. Mogelijk worden hierdoor tienduizenden tot honderdduizenden reizigers gedupeerd. Schiphol zegt op het moment nog druk in overleg te zijn met luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties.

ANVR is woest. De koepel vreest dat reisorganisaties door het ‘falend personeelsbeleid’ van Schiphol tientallen miljoenen euro’s schade lijden. Er zullen niet alleen veel reizen geannuleerd moeten worden, met alle financiële gevolgen van dien. Ook zullen veel mensen die nog een lastminute reis hadden willen boeken zich nu wel bedenken. “Dit levert ons gigantisch veel schade op.”

De reisorganisaties hebben een advocaat in de arm genomen en gaan een rechtszaak aanspannen tegen Schiphol. “De luchthaven zal deze schade moeten gaan betalen.”

De vrees is namelijk dat dit tot grote financiële problemen gaat leiden. Bij annulering van een reis zijn reisorganisaties wettelijk verplicht om de klanten de kosten van de reis volledig terug te betalen. Het lijkt erop dat reisorganisaties de kosten van bijvoorbeeld de annulering een hotel, excursie of transfer nergens kunnen verhalen. Als zij dit uit eigen portemonnee moeten ophoesten, is vooral een probleem, omdat ze de afgelopen twee jaar nauwelijks reizen hebben kunnen uitvoeren door alle coronamaatregelen.

Tureluurs

Veel reizigers vrezen dat hun vakantie in het water valt. Reisorganisaties worden geconfronteerd met een tsunami aan telefoontjes van mensen die deze zomer vanaf Schiphol het vliegtuig willen pakken. “We zijn echt ontzettend kwaad dat er nog steeds niets duidelijk is. We worden hier tureluurs van, en alle reizigers ook,” reageert Frank Oostdam, voorzitter van ANVR.

Hij roept reizigers op toch nog even geduld te hebben. “We snappen hoe vreselijk balen dit is, maar we kunnen op het moment ook niets zeggen. We vragen daarom aan mensen niet te bellen.”

De verwachting is dat de reisorganisaties klanten die een pakketreis hebben geboekt pas midden volgende week duidelijkheid kunnen geven. Mensen die een los ticket hebben geboekt, weten waarschijnlijk rond of net na het weekend meer.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden