Grote grazers Oostvaardersplassen zonder vergunning doodgeschoten

Konikpaarden en heckrunderen uit de Oostvaardersplassen zijn doodgeschoten zonder dat daarvoor de vereiste papieren waren verstrekt. Dat blijkt uit stukken van de Omgevingsdienst OFGV.

Het Parool
Konikpaarden in de Oostvaardersplassen Beeld Shutterstock
Konikpaarden in de OostvaardersplassenBeeld Shutterstock

De provincie had voor het afschieten een aparte opdracht moeten verlenen aan Staatsbosbeheer, maar dat is nooit gebeurd. Staatsbosbeheer was daardoor in overtreding toen het de dieren afmaakte.

De Stichting Stamina, die zich bekommert om misstanden in natuurgebieden, kaartte de kwestie in januari aan. Volgens de stichting is het afschieten van runderen en paarden in de Oostvaarderplassen in strijd met de Wet natuurbescherming. De Omgevingsdienst geeft de stichting daarin gelijk, blijkt uit stukken van OFGV na berichtgeving van Omroep Flevoland. De provincie Flevoland moet de aparte opdracht nu alsnog verlenen. Zolang dat niet is gebeurd, vindt er geen afschot plaats.

Alleen al in het afgelopen half jaar zijn er in de Oostvaardersplassen enkele tientallen paarden en runderen afgeschoten. In afwachting van het besluit over het handhavingsverzoek van Stamina werd het afschieten in februari stilgelegd. In februari zei gedeputeerde Cora Smelik (vergunningverlening, toezicht en handhaving) nog dat er voldoende juridische basis was om de twee soorten grote grazers af te schieten. Daar komt zij nu op terug.

Inmiddels wordt een een zogeheten ‘opdracht voor het afschot’ van koninkpaarden en heckrunderen voorbereid door de provincie. Zodra die er is, kan Staatsbosbeheer de grote grazers weer doden. Stichting Stamina hoopt dat Statenleden niet hun goedkeuring verlenen voor de opdracht. ‘Ze kunnen die goedkeuring ook weigeren en kiezen voor een diervriendelijke manier om de populatie paarden en runderen te verkleinen’, schrijft Stamina op hun Facebookpagina.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden