Grote delen van Nederland kleuren donkerrood op Europese kaart

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel kleuren donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken.

Het Parool
Reizigers in de vertrekhal op luchthaven Schiphol. Beeld ANP
Reizigers in de vertrekhal op luchthaven Schiphol.Beeld ANP

Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan.

De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft vandaag de gegevens achter de kaarten bijgewerkt. Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers. Zo zou Duitsland kunnen besluiten dat Nederlanders alleen nog het land in mogen als ze aan de grens een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. De eisen kunnen per land verschillen.

Een persvoorlichter van het RIVM zegt dat het veranderen van rood naar donkerrood per regio geen invloed heeft op buitenlandse landen. “Die landen gaan uit van de algemene kleurcode van Nederland, dus niet per regio. Deze cijfers zeggen nu alles over de huidige epidemiologische situatie in die gebieden.”

Vakantiebestemmingen

Ook op vakantiebestemmingen neemt het aantal coronagevallen toe. Zo zijn grote delen van Spanje van rood naar donkerrood gegaan, zoals Valencia, Mallorca en Ibiza. Catalonië had de hoogste kleur al. Ook het Griekse eiland Kreta gaat van rood naar donkerrood. Grote delen van Frankrijk gaan van groen naar oranje, net als delen van Sicilië, Sardinië, Venetië en Rome en omstreken in Italië.

Grote delen van Europa zijn groen, met hier en daar wat oranje gebieden. Dat betekent dat de corona-uitbraak er momenteel redelijk onder controle is. Voor die landen kunnen Nederlandse toeristen een gevaar zijn, omdat ze de erg besmettelijke deltavariant kunnen invoeren.

Op de vorige kaart, die precies een week geleden werd opgesteld, kleurde heel Nederland al rood. Alleen Groningen was toen donkerrood, omdat de uitbraak daar naar verhouding het ergst was.

Tekst gaat verder onder kaart

De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt voor zijn kaart naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Het aantal nieuwe gevallen in Nederland is de afgelopen week weer gestegen, ook al ging dat minder snel dan de week ervoor.

Afschrikken

Toch hoeft code rood vakantiegangers niet af te schrikken. Griekenland heeft gezegd geen extra eisen te stellen aan Nederlandse vakantiegangers. Griekenland kijkt naar de Nederlandse ziekenhuisopnames in plaats van het aantal besmettingen, zoals de ECDC doet. Ook heeft het land er alle belang bij dat toeristen blijven komen.

Ook Spanje blijft de Nederlanders welkom heten. “Ongeacht of ze uit een hoogrisicogebied komen of niet, of ze uit een donkerrood gekleurde of oranje regio komen. Alleen zullen de mensen uit risicogebieden (donkerrood, rood, oranje of grijs op de Europese kaart) anders dan mensen uit een groen gebied wel een bewijs van hun gezondheid moeten kunnen overleggen,” zegt een woordvoerder van de Spaanse staatssecretaris van Toerisme Fernando Valdés.

Frankrijk

Vakantiegangers in Frankrijk zullen vaker op de politie stuiten. “We gaan vanaf deze week strenger controleren aan de grens, als het gaat om bezoekers uit risicolanden,” zei president Macron maandagavond op televisie. “Reizigers (uit die landen, red.) die niet gevaccineerd zijn moeten dan verplicht in isolatie.”

Portugal gaat ook geen beperkingen opleggen aan Nederlanders (andersom wel, nu het reisadvies voor Portugal is aangescherpt). Portugal houdt zich strikt aan de afspraken rond het Europees coronacertificaat: volledige vaccinatie of een negatieve test van maximaal 72 uur oud.

ANVR-topman Frank Oostdam en directeur Matthijs Ten Brink van Sunweb Groep verwachten dat dit voor de meeste landen zal gelden.

Europese kleurcodes

Deze Europese kleurcodes verschillen weer van de reisadvieskleuren van de Nederlandse overheid. De ECDC-kaart zegt iets over het aantal besmettingen in een land. De kleurcode op nederlandwereldwijd.nl geeft aan of reizigers uit Nederland welkom zijn in een land. Zijn ze niet welkom of gelden er strenge coronamaatregelen, dan kleurt het land oranje. Code rood wordt alleen gegeven als er sprake is van veiligheidsrisico’s.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden