Nieuws

Grootste stijging asielverzoeken in Nederland sinds 2015

Het aantal eerste asielverzoeken ging in het derde kwartaal van 2021 flink omhoog. Het gaat om de grootste stijging sinds de vluchtelingencrisis in 2015. Vooral Syriërs, Afghanen en Turken meldden zich als asielzoeker.

Het Parool
Exterieur van de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel. Beeld ANP
Exterieur van de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel.Beeld ANP

Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In het derde kwartaal deden 8845 mensen een eerste asielverzoek. Dat is ruim tweeënhalf keer meer dan in het tweede kwartaal. Ook kwam er 7 procent meer zogenoemde na-reizigers richting Nederland. Het gaat daarbij om gezinsleden die zijn herenigd met iemand die al een asielvergunning heeft.

Syriërs deden 2550 eerste asielverzoeken in het derde kwartaal, tegen 1015 een kwartaal eerder. Daarmee vormen zij nog steeds de grootste groep. Het aantal verzoeken van Afghanen ging relatief snel omhoog, van 210 in het tweede kwartaal naar 1565 in het derde kwartaal. De IND kreeg vier keer meer aanvragen binnen van mensen met een Turkse nationaliteit.

De toename van het aantal na-reizigers komt vrijwel volledig doordat meer Syriërs en Turken op deze manier het land in kwamen. Het aantal na-reizigers met een Eritrese en Jemenitische nationaliteit ging juist omlaag.

Vluchtelingen die zich in Nederland willen vestigen, moeten daarvoor een eerste asielverzoek indienen. De IND voert vervolgens meerdere gesprekken met de aanvrager en willigt het verzoek in of wijst dit af. De asielzoeker kan na afwijzing nog een herhaald verzoek indienen als die over nieuwe informatie beschikt die mogelijk een ander licht werpt op de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden