Nieuws

GroenLinks: vernoem marinefregatten naar vrouwen

Defensie moet nieuwe fregatten van de marine vernoemen naar ‘stoere vrouwen’, stelt GroenLinks. De partij heeft zelf al twee suggesties: Francien de Zeeuw, de eerste vrouwelijke militair in Nederland, en verzetsheldin Jos Gemmeke.

Hanneke Keultjes
Francien de Zeeuw, de eerste vrouwelijke Nederlandse militair. Zij zat bij de Koninklijke Marine. Beeld NPO
Francien de Zeeuw, de eerste vrouwelijke Nederlandse militair. Zij zat bij de Koninklijke Marine.Beeld NPO

De fregatten van de Koninklijke Marine dragen namen van (mannelijke) zeehelden als Tromp, Van Speijk, De Ruyter en Karel Doorman. Mijnenjagers zijn vernoemd naar een plaats (bijvoorbeeld Urk, Willemstad en Zierikzee) en onderzeeërs naar dieren (als dolfijn en walrus) – voorafgegaan door Zr. Ms. wat staat voor Zijner Majesteits. Maar van alle vaartuigen van de Koninklijke Marine is er niet één vernoemd naar een vrouw, constateert GroenLinks-Kamerlid Tom van den Nieuwenhuijzen.

Hij komt dinsdagavond in het debat over de defensiebegroting met het voorstel de twee nieuwe fregatten die voor de marine worden gebouwd naar ‘heel bijzondere vrouwen’ te vernoemen omdat zij een rol speelden ‘bij de start van emancipatie bij Defensie’.

VVD-poging

De fregatten komen naar verwachting pas in 2028 in de vaart. Van den Nieuwenhuijzen doet zijn voorstel nu omdat hij er naar eigen zeggen op tijd mee moet beginnen. Hij doelt daarmee op een poging van VVD-Kamerlid André Bosman die in 2018 al eens een vurig pleidooi hield om een nieuw bevoorradingsschip – dat pas in 2023 van stapel loopt – te vernoemen naar Francien de Zeeuw. Tevergeefs. Defensie zei toen al ‘te ver in het naamgevingsproces’ gevorderd te zijn om daar nog verandering in aan te brengen.

Francien de Zeeuw was in 1944 de eerste vrouw die toetrad tot de Marine Vrouwenafdeling, memoreert Van den Nieuwenhuijzen. “Het is van de zotte dat ze niet eerder is vernoemd.” Mogelijk zal het dit keer wel lukken. Staatssecretaris Barbara Visser(Defensie) liet in 2018 doorschemeren voor een toekomstig schip wel oren te hebben naar een Zr. Ms. De Zeeuw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden