Nieuws

GroenLinks loopt weg uit debat na uitspraken PVV over Kaag, minister bedankt bezwaarmakers

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet trekt zich terug uit een debat over het terughalen van IS-vrouwen uit Syrië. Ze is boos omdat PVV’er Martin Bosma, die het debat voorzit, PVV’er Gidi Markuszower niet tot de orde riep, toen hij zei dat minister Sigrid Kaag zich omringt door terroristen.

Hanneke Keultjes
Gidi Markuszower (PVV) tijdens het Kamerdebat over het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen. Beeld ANP
Gidi Markuszower (PVV) tijdens het Kamerdebat over het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen.Beeld ANP

“Op de inhoud moeten we een heel hard debat kunnen voeren. Maar in een gezonde democratie kunnen we mensen niet persoonlijk aanvallen,” stelde Ellemeet. “Dat is ongepast, zeker in Nederland.” Het ‘stoort’ Ellemeet dat de dienstdoend Kamervoorzitter ‘niet ingrijpt’. Ze dient een klacht tegen hem in bij het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer.

Bosma zei bij zijn beslissing te blijven. “Ik sta pal voor de vrijheid van meningsuiting van Kamerleden, daar zal ik voor blijven staan.” Bosma zei alleen te willen ingrijpen als er sprake is van scheldpartijen. Ook zei hij het lastig te vinden om te beoordelen wanneer iets een persoonlijke aanval is.

Markuszower haalde in het debat bij herhaling uit naar de twee aanwezige demissionaire ministers. Minister van Justitie Ferd Grapperhaus wil de IS-gangers ‘genade’ schenken en met ze in debat, stelde de PVV’er. “We weten toch allemaal dat mevrouw Kaag heel graag terroristen om zich heen heeft. Dat weten we toch?”

Kaag reageerde kort op de ‘aantijging’. “Ik betreur die ten zeerste, werp deze verre van mij en ik bedank de Kamerleden die hier bezwaar tegen hebben gemaakt.”

‘Walgelijk’

Ellemeet was niet de enige die direct klaagde na de uitspraken. Meerdere Kamerleden spraken Bosma aan. Zo noemde Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu de uitspraken van Markuszower ‘walgelijk’. Ook ChristenUnie, CDA en PvdA vonden dat Markuszower een grens over ging. VVD, Forum voor Democratie en SP wilden liever terug naar de inhoud van het debat. SGP-leider Kees van der Staaij vond dat de kwestie wel besproken moet worden in het bestuur van de Kamer.

Terroristen

Later in het debat sprak Kuzu over de ‘populistische parasieten van de PVV’. Markuszower vroeg opheldering. “U verweet mij dat ik kwalificaties had over ministers.” Daarop herhaalde hij zijn beschuldiging. “We weten toch dat Kaag, zodra het kan, geld overmaakt naar Palestijnse terroristen die daarna een Joods meisje opblazen? Waarin zit dan het verschil?”

Volgens Kuzu refereerde hij aan de standpunten van de PVV ‘die nogal parasitair zijn’. “En dat is dan nog licht uitgedrukt.” Markoszower noemde hem daarop ‘een laffe draaier’.

Onderwerp van het debat was het terughalen van de Syriëganger Ilham B., eind juni. Een Kamermeerderheid stond daar niet bij te juichen en vreest dat de terugkeer van de Goudse IS-bruid de deur open zet voor andere Nederlandse IS-vrouwen die nu veelal in Syrische kampen zitten. “Ze staan te trappelen,” aldus Ja21-fractieleider Joost Eerdmans. Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie) moest B. worden teruggehaald omdat zij anders vervolging zou ontlopen. “Er is geen precedentwerking. De Hoge Raad heeft zich hier heel duidelijk over uitgesproken.”

‘Zweem van medelijden’

Coalitiepartij D66 wil juist wel dat het kabinet de vrouwen terughaalt om hier te worden berecht. De partij vreest dat de vrouwen anders van de radar verdwijnen, bijvoorbeeld als zij ontsnappen uit kampen. CDA-Kamerlid Anne Kuik verweet het de voorstanders van terughalen en de advocaten van IS-gangers dat zij zorgen voor ‘een zweem van medelijden’ rond de IS-vrouwen. “De slachtoffers zeggen: de vrouwen zijn er ergst,” stelde ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker.

Een Kamermeerderheid houdt vol dat de Nederlandse IS’ers in de regio, bij voorkeur in Irak, moeten worden berecht. Experts lieten de Kamer eerder weten dat geen van de drie opties die daarvoor in beeld waren ‘soelaas bieden’. Het Openbaar Ministerie, inlichtingendienst AIVD en de NCTV pleiten voor het ophalen van IS-strijders zodat zij in Nederland terecht kunnen staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden