GroenLinks-Kamerlid weg wegens ‘ontoelaatbaar gedrag’

GroenLinkser Zihni Özdil vertrekt uit de Tweede Kamer. Zijn afwijkende standpunt over het leenstelsel, dat mede door GroenLinks werd bedacht, heeft volgens hem geleid tot een vertrouwensbreuk in de fractie. Dat schrijft Özdil in een verklaring op zijn Facebookpagina.

Kamerlid Zihni Ozdil tijdens een eerder verkiezingscongres van GroenLinks.Beeld ANP

Partijleider Klaver bestrijdt dat. Volgens hem speelde er geen inhoudelijk meningsverschil. In een mail aan zijn achterban schrijft Klaver dat er een probleem met het functioneren van Özdil was. Hij vertoonde ‘ontoelaatbaar gedrag’ waardoor zijn collega’s zich ‘niet meer veilig voelden’ en kwam afspraken niet na. Hij beticht Özdil van het ‘heimelijk opnemen van een gesprek’. Alle 13 andere fractieleden hebben daarop het vertrouwen in Özdil opgezegd.

Özdil stelt in de Volkskrant dat hij een gesprek met Klaver wilde vastleggen omdat hij verwachtte dat de emoties hoog op zouden lopen.

Özdil keerde zich twee weken geleden in een interview met Trouw tegen het leenstelsel. Daarmee ging hij tegen de destijds geldende partijlijn in. Dat hij zich publiekelijk zou afkeren van het leenstelsel had hij vooraf niet met zijn fractie besproken. Hij dwong zijn partijleider Jesse Klaver daardoor om een aantal dagen later ook afstand te nemen van het huidige leenstelsel.

Pieken en dalen

Volgens Özdil ging zijn Kamerlidmaatschap ‘met pieken en dalen’. ‘Een piek is dat voor GroenLinks het leenstelsel niet langer in steen gebeiteld is’, schrijft hij. ‘Een dal is dat dat ook tot een vertrouwensbreuk heeft geleid.’

In de Volkskrant zegt Özdil dat hij na zijn interview op gesprek moest komen bij Klaver. Daarin vroeg Klaver hem om zich op voorhand te committeren aan het nieuwe standpunt over het leenstelsel. Dat weigerde Özdil.

Verstek

Özdil liet maandagavond verstek gaan bij het aanbieden van de door hem geïnitieerde petitie tegen de renteverhoging van de studieleningen. Hij deed dat op verzoek van studentenorganisatie ISO, die het niet passend vond dat een Kamerlid van welke politieke kleur dan ook aanwezig zou zijn bij het overhandigen van de petitie aan Eerste Kamerleden. Özdil: “Ik heb dat telefonisch teruggekoppeld aan de afdeling persvoorlichting van GroenLinks.”

Bij de aanbieding kwam plots Klaver opdagen - tot grote verrassing van zowel de jongerenorganisaties als Özdil. Binnen GroenLinks wordt gezegd dat Klaver wel moest invallen omdat Özdil ‘onverwachts naar huis ging’.

Özdil geeft zijn zetel terug aan de partij. Die behoort volgens hem ‘toe aan de partij aan wie ik veel te danken heb’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden