GroenLinks: ‘Geef leraar en agent meer invloed in het bestuur’

Leraren, verpleegkundigen en agenten moeten op hun werk meer invloed en inspraak krijgen. Dat kan door hen een deel van de toezichthouders te laten benoemen en adviesrecht te geven aan het bestuur. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken moet daarop gaan toezien.

Kamerlid Paul Smeulders sprak met drie collega’s 150 mensen om ideeën op te doen voor de nota over meer inspraak op het werk. Beeld ANP

Deze voorstellen doet GroenLinks maandag in de initiatiefnota Samen de baas. Volgens GroenLinks zijn veel publieke instellingen het contact met de werkvloer kwijtgeraakt. Daarom hebben leraren, verpleegkundigen en politieagenten het gevoel geen zeggenschap meer te hebben over hun werk.

De partij wijst erop dat het vroeger gebruikelijk was dat er in bijvoorbeeld een ziekenhuis ook mensen van de werkvloer in de top zaten: een arts, een verpleegkundige. Onder de Paarse kabinetten werd marktwerking een speerpunt.

Zeggenschap en autonomie

“Veel organisaties zijn toen zo gegroeid dat de kloof tussen bestuurskamer en werkvloer heel groot is geworden,” zegt Kamerlid Paul Smeulders. Natuurlijk weet hij ook dat in de publieke sector wordt vooral geroepen om meer geld om de salarissen te verhogen en meer collega’s aan te kunnen nemen. “Maar uit de verhalen van de mensen die we hebben gesproken tijdens onze kantinetournee blijkt juist dat ook gebrek aan zeggenschap en autonomie heel demotiverend zijn. Mensen willen gehoord worden en grip hebben op hun eigen werk.”

Zo moeten ‘beroepsadviseurs’ in de wet worden vastgelegd. Dit zijn werknemers die klankbord zijn voor de top en die omgekeerd ook de directie laten weten wat er op de werkvloer leeft. “In de VS hebben ziekenhuizen bijvoorbeeld een Chief Nursing Officer, een verpleegkundige die ook aanschuift bij het bestuur. Waarom zou dat hier en bij andere sectoren niet kunnen? De wijkagent weet waarschijnlijk beter wat er in zijn wijk nodig is dan de korpsleiding.”

Open uitnodiging

De afgelopen maanden ging Smeulders met zijn collega-Kamerleden Kathalijne Buitenweg, Corinne Ellemeet en Lisa Westerveld het land in om in gesprekken in Den Bosch, Nijmegen en Utrecht met in totaal 150 mensen ideeën op te doen voor de nota, die de Kamerleden ook met vier ministers (naast Koolmees ook de ministers van Onderwijs, Justitie en Volksgezondheid) willen bespreken.

De maatregelen die de partij voorstelt, kosten ‘weinig tot geen geld’, stelt Smeulders. “Het is ook niet heel politiek, niet links of rechts. Dit is ook een open uitnodiging naar andere partijen om mee te doen.” Volgens de partij sluiten de voorstellen goed aan bij de denkrichtingen van CDA en D66. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden