GroenLinks en PvdA willen wet tegen alleenrecht vaccins: ‘Niet overlaten aan marktwerking’

Een nieuwe wet moet ervoor zorgen dat farmaceuten geen alleenrecht krijgen op de productie van hun coronavaccins. GroenLinks en PvdA leggen de initiatiefwet deze week voor aan de Tweede Kamer.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Door die wet moet de overheid meer handvatten krijgen om een farmaceut te dwingen het octrooi te breken, zodat sneller meer vaccins kunnen worden gemaakt. De Amerikaanse farmaceut Pfizer liet vorige week nog weten geen afstand te willen doen van het octrooi op het vaccin, dat een effectiviteit van 95 procent zou hebben. Zo houdt Pfizer voorlopig de productiecapaciteit in eigen hand.

Daardoor creëert Pfizer doelbewust schaarste, zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. “In een gezondheidscrisis moeten we alles op alles zetten om zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk te helpen. Dat moeten we niet overlaten aan marktwerking. Het is schandalig dat een farmaceut dan winst boven gezondheid plaatst. Dan moet de overheid ingrijpen.”

Dat kan onder meer door een dwanglicentie, waarbij de overheid een farmaceut dwingt – tegen betaling – de beschermde informatie prijs te geven. Een dergelijke procedure is echter tijdrovend en complex: in de regel gaan er maanden overheen voordat een dwanglicentie daadwerkelijk kan worden afgedwongen. Het dwangmiddel wordt in de praktijk dan ook amper gebruikt.

In landen als Duitsland en Canada liggen al plannen klaar om dergelijke procedures te vereenvoudigen. Volgens PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen kan dat hier ook. “Met deze initiatiefwet krijgt de minister van Volksgezondheid – en niet langer alleen de minister van Economische Zaken – de mogelijkheid om in het belang van de volksgezondheid een farmaceut te dwingen een octrooi te delen, zodat ook anderen het vaccin of geneesmiddel kunnen produceren. Dat leidt tot grotere beschikbaarheid en eerlijkere prijsstelling van vaccins en geneesmiddelen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden