GroenLinks en CDA: ‘Laat mbo-studenten stagediscriminatie melden met app’

Mbo-studenten die te maken krijgen met discriminatie bij het vinden van een stageplek, moeten dat makkelijker kunnen melden. Regeringspartij CDA en GroenLinks willen dat er een speciale app wordt ontwikkeld waarmee jongeren dat zelf kunnen melden.

Hanneke Keultjes
In de app moeten studenten gemakkelijk en op een laagdrempelige manier stagediscriminatie kunnen melden.  Beeld ANP
In de app moeten studenten gemakkelijk en op een laagdrempelige manier stagediscriminatie kunnen melden.Beeld ANP

Stagediscriminatie is al jaren een groot probleem. In 2018 meldde het ministerie van Onderwijs na een studie dat studenten met een migratieachtergrond soms wel vier keer vaker moeten solliciteren naar een stageplek dan autochtone studenten. Volgens verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven is de totale omvang nog steeds onduidelijk, omdat discriminatie niet altijd wordt gemeld. “Het melden van stagediscriminatie blijkt voor veel mbo-studenten vaak een te grote stap,” schreef zij eind vorig jaar aan de Tweede Kamer.

Bij het landelijke meldpunt stagediscriminatie werden afgelopen schooljaar 62 gevallen gemeld. Ook kunnen studenten discriminatie bij hun eigen school melden. GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge stelt dat dit niet álle gevallen zijn. “Ik hoor te vaak dat studenten ‘aangifteverlegen’ zijn. Ze vragen zich af: wordt er wel iets gedaan als ik een klacht indien?” Ook stelt hij dat er ‘een oerwoud aan meldpunten’ is.

Meldapp

Samen met CDA-Kamerlid Anne Kuik doet hij dinsdag in een debat over het mbo het voorstel om een meldapp te ontwikkelen. In de app moeten studenten gemakkelijk en op een laagdrempelige manier stagediscriminatie kunnen melden. “Het moet en kan moderner,” vindt zij. Maar ze wil voorkomen dat er, net als bij het meldpunt, nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. “Jongeren moeten de app wel downloaden. Dus ik wil dat die dan wel samen met de mbo’ers wordt ontwikkeld en dat er ook tips voor het solliciteren naar een stageplek in te vinden zijn.”

Ook de mbo-scholen moeten meldingen via de app gaan registreren, vinden de Kamerleden, waarna het bestaande landelijke meldpunt van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de klachten kan bundelen en analyseren. Als discriminatie wordt aangetoond, kan de SBB de licentie van een leerbedrijf intrekken. Zij mogen dan geen studenten meer opleiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden