Plus

Groeiend aantal horeca-ondernemers somber en moedeloos: buffers bijna weg

17 procent van de horecaondernemers heeft helemaal geen buffer meer of hooguit een buffer voor één maand. Bijna de helft kan nog slechts twee tot maximaal zes maanden overbruggen. Banen verdwijnen, somberheid rukt op.

Natasja de Groot
Gesloten horecagelegenheden aan het Rembrandtplein.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Gesloten horecagelegenheden aan het Rembrandtplein.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Koninklijke Horeca Nederland luidt de noodklok, na een peiling onder haar leden. De brancheorganisatie vroeg eind oktober, tijdens de gedeeltelijke lockdown, naar de gevolgen van de coronacrisis. Bijna 3800 ondernemers vulden de vragenlijst in.

In het onderzoek geeft bijna een kwart van de ondernemers aan niet te weten of zij de coronacrisis met hun bedrijf zullen overleven. 43 procent denkt van wel, maar weet het niet 100 procent zeker. 12 procent denkt het niet of waarschijnlijk niet te gaan redden.

Helft van de omzet

De ondernemers zeggen door de tweede lockdown hun omzet weer fors te hebben zien terugvallen. Het gemiddelde omzetniveau in de periode tot en met oktober is 48,2 procent van wat het vorig jaar ‘normaal’ was. Gemiddeld verwachten de horecabazen dit jaar uit te komen op bijna de helft van de omzet die zij vorig jaar draaiden.

De ondernemers kunnen dat verlies deels opvangen met overheidssteun, maar dat is volgens hen niet voldoende. Zij vullen de tekorten op met bedrijfsreserves en privévermogen. Verder kloppen zij, behalve bij de bank, ook aan bij vrienden en familie voor extra geld, zo blijkt uit de enquête.

Om overeind te blijven, zien zij zich de laatste weken genoodzaakt meer mensen te ontslaan en tijdelijke contracten niet te verlengen. Ook maken ze nauwelijks nog gebruik van oproepkrachten. Al met al hebben zij nu gemiddeld 37 procent minder personeel in dienst dan vorig jaar.

Niet verrassend daarom is dat tijdens de tweede lockdown meer ondernemers zijn gaan somberen; 34 procent zegt pessimistisch te zijn over de toekomst, in augustus was dat nog 25 procent.

Volgens voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland maken de resultaten pijnlijk duidelijk hoe de vlag erbij hangt bij de ondernemers. “Niet best, dus,”is zijn conclusie. “Veel ondernemers zijn droevig en moedeloos. Elk perspectief ontbreekt. Ze hebben geen idee waar ze aan toe zijn, wanneer de horeca weer open kan. De overheid moet daar echt snel duidelijkheid over verschaffen.”

Steun

De resultaten laten volgens Willemsen ook zien dat de steunmaatregelen voor veel ondernemers van levensbelang zijn. In het onderzoek zegt 74 procent van de ondervraagden de komende maanden gebruik te zullen maken van de TVL-regeling (tegemoetkoming in de vaste lasten) en 73 procent zegt een beroep te willen doen op de NOW-regeling, voor de personeelskosten. “De steunmaatregelen hebben geholpen en helpen nog steeds, maar onvoldoende. Wat we zien is dat ondernemers heel veel eigen geld in de onderneming hebben gestoken en van die buffers is nauwelijks nog wat over.” Hij pleit daarom voor snel extra steunmaatregelen en extra geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden