Greenpeace sleept energiebedrijven voor rechter vanwege stoken biomassa

Greenpeace sleept drie energiebedrijven voor de rechter omdat ze biomassa meestoken in hun kolencentrales. Volgens Greenpeace is er geen zekerheid dat de biomassa uit duurzaam beheerde bossen komt.

Bart van Zoelen
De energiecentrale Maasvlakte. De centrale is eigendom van Uniper. Beeld anp
De energiecentrale Maasvlakte. De centrale is eigendom van Uniper.Beeld anp

Dat de kolencentrales van RWE, Uniper en Engie biomassa (houtkorrels) meestoken, komt voort uit het Energieakkoord van 2013. Met onder meer werkgeversorganisaties, vakbonden en energiebedrijven sprak de milieubeweging toen deze ‘bijstook’ af als methode om snel meer duurzame energie op te wekken. Omdat biomassa geldt als duurzaam krijgen de energiebedrijven zelfs subsidie: in totaal 3,6 miljard euro.

Maar dan is het wel zaak dat de houtkorrels uit duurzaam beheerde productiebossen komen. In de voorbije jaren is het volgens Greenpeace nooit gekomen tot afspraken over de manier waarop dit gecontroleerd en nageleefd moet worden.

Volgens Greenpeace is er daarom geen garantie dat kaalslag van bossen wordt voorkomen. Die twijfel telt zwaar voor de milieubeweging omdat de afspraken over biomassa destijds met lood in de schoenen werden gemaakt. De milieubeweging had al grote twijfels en ging alleen akkoord omdat daar in het Energieakkoord miljardeninvesteringen in windparken op zee tegenover stonden.

Definitief akkoord

Volgens Greenpeace is al vijf jaar over de biomassa-voorwaarden gesproken en zijn beide partijen een heel eind gekomen, maar nooit tot een definitief akkoord. Het was daarom voor de milieubeweging een hard gelag dat de kolencentrales al wel begonnen met het meestoken van biomassa. Dat is tegen de afspraken, volgens Greenpeace, en vandaar het kort geding.

Greenpeace was in 2013 al niet blij met het bijstoken van biomassa, maar ‘met de kennis van nu’ ziet Greenpeace des te meer redenen om er geen miljarden aan overheidsgeld in te steken. Sindsdien zijn wind- en zonne-energie veel goedkoper geworden, dus als het aan Greenpeace ligt kan de overheid de subsidies voor duurzame energie beter hierin steken.

Zo kijkt Greenpeace ook naar de plannen van Vattenfall om in de energiecentrale bij Diemen warmte op te wekken met biomassa. Daarbij gaat het om dezelfde houtkorrels als die worden meegestookt in de kolencentrales.

Biomassaplannen

Ook bewoners van Amsterdam-Oost en Diemen die protesteren tegen de biomassaplannen van Vattenfall twijfelen hardop over de herkomst van de houtkorrels. Daarnaast zijn ze tegen de nieuwe centrale omdat ze vrezen voor luchtvervuiling. Biomassa mag dan officieel gelden als duurzame energie, op de korte termijn gaan meer broeikasgassen de lucht in dan door aardgas.

In plaats van op biomassa zou Vattenfall daarom zijn kaarten moeten zetten op geothermie, waterstof of restwarmte uit de stad, vindt Greenpeace. Dat doet Vattenfall overigens ook. Het stoken van biomassa geldt als een tijdelijk alternatief voor aardgas voor de komende twaalf jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden