Grapperhaus wil kijken of drempel aangifte bij verkrachting lager kan

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie kijkt of zedenrechercheurs slachtoffers van verkrachting die een eerste gesprek hebben gehad, actief kunnen benaderen met de vraag of zij aangifte willen doen. Nu moeten slachtoffers zelf weer naar de politie stappen.

Hanneke Keultjes
null Beeld ANP
Beeld ANP

Grapperhaus kwam met de toezegging nadat D66 en CDA vroegen om een laagdrempeliger procedure voor verkrachtingsslachtoffers. Nu krijgen zij eerst een informatief gesprek en twee weken bedenktijd voordat zij aangifte kunnen doen. Ze worden dan zelf geacht weer naar de politie te stappen.

D66-Kamerlid Hanneke van der Werk wil dat omdraaien: de rechercheur zou het slachtoffer actief moeten benaderen met de vraag of hij of zij aangifte wil doen.

Ontmoedigd

Slachtoffers worden in dat eerste gesprek door de politie soms ontmoedigd om de volgende stap te zetten, bleek vorig jaar uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Daarom is het aantal meldingen van verkrachting (2000 in 2019) veel hoger dan het aantal aangiften (687 in datzelfde jaar). Ook bleek uit onderzoek van AD vorig jaar dat verdachten van verkrachting zelden worden vervolgd.

Het eerste gesprek is belangrijk, stelde Grapperhaus, en ‘niet bedoeld’ om te ontmoedigen. “Zedenzaken zijn vaak complex, omdat de verdachte vaak uit de zeer directe omgeving van het slachtoffer komt.” Als het tot een proces komt, kan dat confronterend zijn voor het slachtoffer, stelde de CDA-bewindsman. “Maar een groot aantal verdachten komt uiteindelijk wél bij het Openbaar Ministerie.”

Overzicht

Vóór de zomer belooft Grapperhaus een actueel overzicht te sturen van het aantal meldingen, het aantal aangiften en het aantal aangespannen verkrachtingszaken. Voor D66-Kamerlid Hanneke van der Werf en CDA-Kamerlid Anne Kuik is dat niet genoeg, zij dienen een motie in om jaarlijks een overzicht te krijgen. Op die manier hopen zij te zien of het plan van aanpak dat de politie zelf aankondigde, werkt en het gat tussen meldingen en aangiftes kleiner wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden