Grapperhaus waarschuwt muitende cafés: ‘Wie niet meedoet riskeert sluiting’

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) waarschuwt horecaondernemers dat hun zaak dicht moet als ze niet meewerken aan het controleren van de coronatoegangsbewijzen.

Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA). Beeld ANP
Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA).Beeld ANP

Vanaf zaterdag vervalt de 1,5 meterregel en moeten bezoekers een QR-bewijs laten zien om binnen te komen. “Als je niet meedoet, krijg je gewoon een sluiting op een gegeven moment.”

Grapperhaus heeft met de burgemeesters afgesproken dat dit weekeinde nog niet hard wordt ingegrepen bij ondernemers die weigeren om QR-bewijzen te controleren. “Het zal de komende dagen hier en daar niet helemaal goed gaan. We kijken dat op een gewone manier aan. Mensen krijgen een waarschuwing als het niet goed gaat.” Maar ná het weekeinde riskeren ondernemers wel een boete of sluiting, zo waarschuwt de minister.

Veel horecaondernemers hebben moeite met de nieuwe regel. Zo heeft niet elke zaak genoeg mensen in dienst om de QR-bewijzen te checken. Het QR-bewijs laat zien of iemand is gevaccineerd, een negatieve testuitslag heeft óf recent corona heeft doorgemaakt. “De 1,5 meter gaat eraf,” zegt Grapperhaus. “We zijn bezig met de laatste loodjes met elkaar. Het OMT heeft gezegd: regel het voor een beperkte tijd op deze manier, met de toegangsbewijzen. We krijgen begin november een herijking. We moeten hier de komende vijf, zes weken even aan trekken. In het buitenland zien we dat het goed kan. Laten we dit nou samen goed doen.”

Particuliere beveiligers

Volgens de minister is het ‘helemaal niet veel werk’. “In de stadions hebben we gezien dat het goed werkt,” stelt hij. Het demissionaire kabinet heeft 45 miljoen euro uitgetrokken voor gemeenten om particuliere beveiligers in te huren voor controle en handhaving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden