Grapperhaus over aanhouding Taghi: ‘Ik dacht bij mezelf: hebbes’

Justitieminister Ferd Grapperhaus is ‘positief gestemd’ over de mogelijke uitlevering van Taghi. Ook Dubai voelt dat zo, laat de bewindsman weten.

ANP
Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat de pers te woord over de arrestatie Taghi. Beeld ANP
Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat de pers te woord over de arrestatie Taghi.Beeld ANP

Dat Taghi is aangehouden, is niet alleen ‘écht een enorme verdienste’ voor de Nederlandse politie, ook de politie in Dubai verdient een pluim. “Dat is echt wel heel bijzonder, dat we een samenwerking hebben opgezet die dit mogelijk heeft gemaakt,” aldus Grapperhaus. Vooral omdat de jacht op de crimineel lange tijd een ‘lastige zoektocht’ was.

Uitlevering van Taghi aan Nederland is lastiger dan bijvoorbeeld uit een EU-land, erkent Grapperhaus. Nederland heeft met Dubai namelijk geen eigen uitleveringsverdrag. Maar er is ‘aan beide kanten een positieve stemming over hoe we dat kunnen doen. En dat maakt bij dit soort zaken natuurlijk wel uit’.

‘Samenwerking’

Dat is te danken aan een aantal justitieambtenaren dat de afgelopen maanden naar het oliestaatje is afgereisd, zegt de minister. “Er is gewoon goed gesproken over meer justitiële samenwerking”.

Of Nederland ook politieke druk heeft uitgeoefend om Taghi aangehouden of straks uitgeleverd te krijgen, wil Grapperhaus niet zeggen. Dit succes is ‘volkomen de verdienste van de politie en het Openbaar Ministerie’, onderstreept hij. Zo zijn er honderd politiemensen op de zaak gezet.

Wat de aanhouding betekent voor de georganiseerde misdaad in Nederland, moet nog blijken. Wel noemt de minister het een ‘belangrijke stap’. “Ik dacht bij mezelf: hebbes.”

Kamer opgetogen over arrestatie

De Tweede Kamer is opgetogen over de aanhouding van Ridouan Taghi. Regeringspartij VVD en oppositiepartij GroenLinks complimenteren de politie. PVV-leider Geert Wilders wil T. snel in Nederland zien ‘en levenslang opsluiten als vierendelen niet mag’.

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz spreekt van ‘geweldig werk van de Nederlandse politie’. Haar GroenLinks-collega Niels van den Berge geeft ook justitie een pluim. “Hopelijk komt er nu snel meer duidelijkheid over zijn betrokkenheid bij gruwelijke liquidaties en andere misdrijven,” zegt Van den Berge.

Het effect van de arrestatie van de meest gezochte verdachte van Nederland reikt misschien nog verder, hoopt PvdA’er Attje Kuiken. Dat Taghi in de kraag is gevat is ‘een signaal dat misdadigers zich niet veilig kunnen wanen in het buitenland’, meent ze. Kuiken hoopt dat Taghi nu snel in Nederland voor de rechter staat.

De uitlevering van Taghi aan Nederland is mogelijk niet zomaar voor elkaar, menen deskundigen. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met het oliestaatje. Daaruit blijkt maar weer het belang van zulke internationale afspraken, zegt Kuiken.

‘Goed recherchewerk van de politie en een goede samenwerking met Dubai,’ twitterde Tunahan Kuzu van Denk. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemde de arrestatie ‘erg goed nieuws’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden