Grapperhaus na extra besmettingen: houd u aan de regels

De toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland moet worden gezien als een ernstige waarschuwing. Dat zei minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid woensdagavond tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.

Iris van den Berg en Sebastiaan Quekel
Minister Ferd Grapperhaus staat de pers te woord over de bestaande coronamaatregelen. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Minister Ferd Grapperhaus staat de pers te woord over de bestaande coronamaatregelen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

“Het coronavirus is nog steeds onder ons. Het aantal besmettingen neemt toe. We moeten nu extra waakzaam zijn, houd u aan de regels.”

Het kabinet komt niet met extra maatregelen nu het aantal besmettingen toeneemt. Maar ‘het is géén goede ontwikkeling’, zei Grapperhaus. “Het is een levensgevaarlijk virus,” benadrukte de minister. “Zorg dat uw gedrag niet verslapt. Ook niet als u gezellig op het strand zit of in het pretpark zit. U wilt dat toch blijven doen? Houd u dan aan de regels. Als we de drukte blijven opzoeken, dan kan het zo zijn dat burgemeesters lokaal moeten ingrijpen. Dat heeft negatieve gevolgen voor onszelf, voor onze levens, maar ook voor ondernemers. Laten we het vooral niet zover laten komen.”

Volgens Grapperhaus moet de stijging als een ‘hele ernstige waarschuwing worden gezien’. “Vooral voor de mensen die denken ‘dat kan wel’. Nee dat kan niet. Het virus is echt een levensgevaar. Dit is een overduidelijk teken dat we ons beter aan de basisregels moeten houden.”

Oproep

De drie voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s maakten eerder op woensdagavond al een statement naar aanleiding van het toegenomen aantal coronabesmettingen. “Wij willen niet terug naar de tijd van vóór de versoepeling van de regels. Wij willen niet voor u moeten kiezen dat scholen, horeca, verzorgingstehuizen et cetera weer op slot gaan.”

Jack Mikkers, John Jorritsma en Theo Weterings, respectievelijk burgmeester van Den Bosch, Eindhoven en Tilburg, doen namens de drie veiligheidsregio’s de dringende oproep om niet te verslappen en om anderen aan te blijven spreken die zich niet aan de coronaregels houden. Onder het mom van een ‘wake-upcall’ zeggen ze: “De besmettingen met corona nemen toe. Ook in onze provincie. Het gaat om besmettingen die veelal binnenshuis zijn opgelopen volgens het RIVM. In contacten met familie, vrienden, op kantoor. Dit baart ons zorgen.”

Volgens de voorzitters hebben Brabanders de afgelopen maanden bewezen dat het ‘gezonde Brabantse verstand overheerst’. “Wij hebben hier in Brabant laten zien hoe je het coronavirus de kop in drukt. En daar komt nu de klad in. Dat is onacceptabel.”

Ferme taal

In ferme taal roepen de voorzitters op om de controle niet te laten verliezen. “Denk aan de volle intensive cares, denk aan al die mensen die tegen het virus hebben gevochten en verloren, denk aan alle beperkingen die we hebben getrotseerd. Wij willen niet terug naar de tijd van voor de versoepeling van de regels. Wij willen niet voor u moeten kiezen dat scholen, horeca, verzorgingstehuizen et cetera weer op slot gaan. Vandaar opnieuw met klem de oproep aan u allen: verslap niet!”

Jorritsma, Mikkers en Weterings beschikken naar eigen zeggen niet over een glazen bol. “Wij weten niet hoe het virus zich de komende weken gaat ontwikkelen. Wij weten niet hoe de situatie in Brabant en in Nederland over twee weken of twee maanden is. Wij weten wel dat de ontwikkeling van de laatste week zich niet moet doorzetten.”

Om die reden worden de coronaregels nogmaals met klem herhaald, en: “Blijf thuis bij klachten en laat u testen. Oh, en wacht thuis op de uitslag. Afhankelijk van de uitslag kun je daarna boodschappen of een terrasje pakken. Testen, testen, testen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen.”

De burgemeesters (vlnr) Jack Mikkers (Den Bosch), Theo Weterings (Tilburg) en John Jorritsma (Eindhoven) bij een eerder persmoment. Beeld ANP
De burgemeesters (vlnr) Jack Mikkers (Den Bosch), Theo Weterings (Tilburg) en John Jorritsma (Eindhoven) bij een eerder persmoment.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden