Grapperhaus: geen extra veiligheidsmaatregelen

De aanslagen in Nieuw-Zeeland zijn voor minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geen reden om aanvullende maatregelen te nemen.

ANP
Minister Grapperhaus Beeld anp
Minister GrapperhausBeeld anp

Hij zei dat vrijdag in reactie op de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland.

Wel houdt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid "bepaalde gevoelens en sentimenten in de samenleving" extra scherp in de gaten.

Burgemeesters
Grapperhaus wijst erop dat in Nederland al het zogeheten dreigingsniveau 4 van kracht is. Dat is de hoogste graad van alertheid buiten de onmiddellijke nasleep van een grote aanslag.

Dat "zeer hoge beveiligingsniveau" vindt de minister ook terecht, want "we willen dat mensen zich veilig weten en ook dat moslims gewoon vandaag naar het vrijdaggebed kunnen. Ik hoop ook echt dat ze zich daarin gesteund weten."

De minister "begrijpt heel goed" dat burgemeesters van grote steden als Amsterdam en Rotterdam "voor extra zichtbare beveiliging zorgen". Zij hebben te maken met mensen die zich onveilig voelen en dat kan geruststellend optreden vragen.

Past in dreigingsbeeld
De aanslagen passen in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN), stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg.

'Het gepolariseerde debat kan impact hebben op snel radicaliserende groepjes of eenlingen', twittert Aalbersberg, die sinds vorige maand NCTV is. 'Lokale autoriteiten zijn en blijven alert rondom moskeeën in NL.'

Het dreigingsniveau in Nederland is volgens de NCTV substantieel, 4 op een schaal van 5.

Blauwe moskee in Amsterdam: bescherm ons

In tientallen moskeeën in Nederland wordt tijdens het vrijdagmiddaggebed stilgestaan bij de aanslagen in Nieuw-Zeeland. In twee moskeeën in Christchurch kwamen vrijdag 49 mensen door een spervuur van kogels om het leven en raakten velen gewond.

Bij de blauwe moskee in Amsterdam is geschrokken gereageerd op de aanslagen. De moskee roept op Facebook de autoriteiten op de moskeeën te beschermen tegen terrorisme.

"Dit is een verschrikkelijke aanslag. We houden er altijd rekening mee dat zoiets kan gebeuren. Tijdens het gebed zullen we solidariteit betuigen," zegt Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), waarbij bijna tachtig moskeeën zijn aangesloten. Bouharrou zegt te hopen dat er nu meer aandacht komt voor de beveiliging van moskeeën.

Bestuursvoorzitter Adbelhamid Taheri van Stichting As-Soennah in Den Haag laat weten dat de moslimgemeenschap met afschuw kennis heeft genomen van de aanslagen in Nieuw-Zeeland. "Wat daar is gebeurd, kan ook in Nederland gebeuren. Zeker als je in ogenschouw neemt dat hier veel meer moslims wonen dan in Nieuw-Zeeland. We oogsten nu wat de afgelopen jaren aan islamofobie is gezaaid. En vooral de politiek is daarvoor verantwoordelijk."

Politieke partij Denk voert vrijdag geen campagne voor de provinciale statenverkiezingen, in reactie op de aanslagen. Volgens een verklaring van de partij gaan vertegenwoordigers in plaats daarvan naar islamitische gebedshuizen "om de moslimgemeenschap en moskeebezoekers een hart onder de riem te steken". Denk roept gemeenten verder op om de vlag halfstok te hangen en in gesprek te gaan met de lokale moslimgemeenschap.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden