PlusAnalyse

Grapperhaus excuseert zich met gebroken stem uit de nesten

Na een lang en pijnlijk debat besloot de Tweede Kamer vannacht dat Ferd Grapperhaus minister mag blijven, hoewel hij op zijn bruiloft zijn schoonmoeder knuffelde en zo zijn eigen coronaregels overtrad.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid  Beeld ANP
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en VeiligheidBeeld ANP

Mildheid en genade zijn volgens Mark Rutte Nederlandse waarden. Helemaal duidelijk waarop de VVD-premier zich woensdagavond in een debat met de Tweede Kamer baseerde was het niet, maar het zou volgens hem in elk geval zijn minister van Justitie en Veiligheid ten deel moeten vallen.

Ferd Grapperhaus moest zich tot diep in de nacht verantwoorden voor de faux pas die hij maakte op zijn eigen bruiloft. De man die overtreders van coronaregels wegzette als een stel asocialen en in het Vondelpark voor de draaiende camera hoogstpersoonlijk ‘drie chickies’ terechtwees, bleek het zelf niet zo nauw te nemen met de voorschriften. Niet alleen hadden de gasten op zijn huwelijksfeest onvoldoende afstand gehouden, ook had hij zijn schoonmoeder een knuffel gegeven. Zo bleek tenminste uit zorgvuldig gedoseerd naar buiten gebrachte foto’s van een paparazzo.

Daar stond hij: met gebogen hoofd en een brekende stem. Het stond hem allemaal niet meer zo bij. In de roze wolk van het moment had hij zich kennelijk een beetje laten gaan. Pas de confrontatie met de beelden had hem doen beseffen dat hij er, ondanks een zorgvuldige voor­bereiding, niet in was geslaagd datgene te doen wat hij ook verwacht van andere Nederlanders.

Snikkend liet hij de Kamer weten dat hij en zijn vrouw achteraf het feestje liever zouden hebben beperkt tot hen tweeën. “Ik heb het beslist niet goed gedaan.” Een man die weet wat deemoed is.

Minister van Klassenjustitie

Geen probleem als het de minister van Landbouw of van Infrastructuur was geweest, zei fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks. Maar ja, dat was het niet. Het ging hier om de man die verantwoordelijk is voor de hand­having van de regels die verdere verspreiding van corona moeten voorkomen.

Een minister van Klassenjustitie, concludeerde PVV-leider Geert Wilders boos. Een man die ‘zijn eigen belang stelt boven het landsbelang’.

En waarom had Grapperhaus trouwens pas opening van zaken gegeven nadat hij deze week met een tweede serie foto’s werd geconfronteerd?

Kortom: heeft de CDA-minister nog wel voldoende gezag om het kabinetsbeleid op geloofwaardige wijze uit te dragen? Om handhavers en agenten de straat op te sturen met de boodschap streng en rechtvaardig op te treden. Hijzelf vond van wel, Mark Rutte vond het ook. “Leiderschap is ook je fouten toegeven.” Veel meer verhaal bleek er niet in te zitten.

Uiteindelijk legde de Kamer zich erbij neer. Een door Forum voor Democratie ingediende motie van wantrouwen bleek kansloos. Een motie van afkeuring van PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher kreeg slechts de steun van de oppositie – en dan nog minus de SGP.

Strafblad

Mildheid en genade. Grapperhaus mag verder. Wat zijn de kosten voor het kabinet? Als de minister van Justitie en Veiligheid zich al niet aan de regels blijkt te kunnen houden, hoe zit het dan met de honderden mensen die tot nu toe wél een boete hebben gekregen en een aantekening op hun strafblad? Of die hun café hebben moeten sluiten, omdat ze de voorschriften niet wisten te handhaven?

Boetes, zei Grapperhaus, kunnen wellicht zakken tot onder de 100 euro en hoeven in elk geval niet altijd tot een strafblad te leiden. Het nieuwe toverwoord: intentioneel. Ze zijn alleen bedoeld voor mensen die de regels doelbewust over­treden. “De mensen die zeggen: we hebben hier een hele grote party en je zoekt het maar uit.”

Polderen, ook een Nederlandse waarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden