Grapperhaus en zijn vrouw betalen ‘boete’ van 390 euro aan Rode Kruis

Minister Ferd Grapperhaus en zijn vrouw hebben allebei 390 euro overgemaakt aan het Rode Kruis, als boetedoening voor het overtreden van de coronaregels tijdens hun huwelijk. Het bedrag van 390 euro staat gelijk aan de boete voor het overtreden van de 1,5 meterregel.

AD
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat heeft premier Rutte vrijdagmiddag gezegd bij zijn wekelijkse persconferentie. Grapperhaus hoeft van Rutte geen ‘echte boete’ te betalen voor het overtreden van de 1,5 meterregel. “Hij heeft een bedrag overgemaakt aan het Rode Kruis, om zijn gevoel van spijt te betuigen,’’ zegt Rutte.

Geloofwaardigheid

Minister Grapperhaus vindt dat hij nog steeds geloofwaardig kan optreden als baas van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zijn ministerie moet erop toezien dat de coronaregels worden nageleefd. Regels die op zijn eigen huwelijk afgelopen zaterdag werden overtreden. Gasten hielden niet altijd genoeg afstand, zo is te zien op foto’s.

Voorafgaand aan de ministerraad gaf Grapperhaus een korte reactie. “Nederland heeft kunnen zien dat ik op mijn eigen huwelijk echt mijn best heb gedaan aan de regels te voldoen.” De minister zegt spijt te hebben van het feit dat dat niet helemaal gelukt is. De kwestie is donderdag al in de ministerraad aan de orde geweest.

Ook staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, die het huwelijk voltrok, vindt dat Grapperhaus nog geloofwaardig is als minister. “Alle maatregelen zijn genomen om te zorgen dat de 1,5 meter afstand gehouden kon worden.” Het is volgens haar ook lastig om het de hele tijd goed te laten gaan. Voor partijgenoot Hugo de Jonge is met de spijtbetuiging van zijn partijgenoot Grapperhaus de zaak afgedaan. “Ferd is zeer geloofwaardig.’’

Premier Mark Rutte wil de kwestie niet ‘te groot maken’. Volgens Rutte had Grapperhaus het feest deze keer bewust klein gehouden, met het plan later een grotere bruiloft te vieren. “Ik gun hem het beste. Die twee zijn een fantastisch stel,’’ zegt de premier vandaag tegen RTL Boulevard. “Daar is iets fout gegaan. Dat heeft hij ook erkend.’’

De minister kwam deze week in opspraak vanwege zijn huwelijk. Op de beelden is het gezelschap op het bordes te zien, waarbij mensen geen anderhalve afstand van elkaar houden. Maar volgens Grapperhaus werden op die plek mensen bij elkaar gezet die samen een huishouden vormen.

De geloofwaardigheid van justitieminister Ferd Grapperhaus staat niet ter discussie, ook al zijn er dingen fout gegaan op zijn bruiloft, zei premier Mark Rutte vrijdag na de ministerraad. Hij benadrukte dat de minister daar zelf stevig van baalt en ook spijt voor heeft betuigd.

Voor Rutte is belangrijk dat geloofwaardigheid ook samenhangt met “onder ogen zien als iets niet goed gaat. En dat doet hij.” Volgens de premier is er alles aan gedaan om de coronamaatregelen op te volgen tijdens de bruiloft. “Maar er zijn wel dingen fout gegaan. Dat is duidelijk. En daar heeft hij ook spijt voor betuigd. Zoals hij zelf ook zegt, hij moet als minister het goede voorbeeld geven.”

De vergelijking met Phil Hogan, de Ierse eurocommissaris die aftrad nadat was gebleken dat hij op een diner was geweest met tachtig gasten, gaat volgens Rutte niet op. In de opzet van die bijeenkomst was het al niet mogelijk om voldoende afstand te houden. Dat was bij het huwelijk van Grapperhaus anders, aldus de premier. “Maar bij de bordesfoto ging het fout.”

Volgens de premier mag het niet zo zijn dat mensen in Nederland nu een loopje zouden nemen met de 1,5 meter afstand, omdat een minister het ook niet deed. Dat zou idioot zijn, zei Rutte. Mensen moeten zich volgens hem aan de coronaregels houden, maar niet voor hem of omdat het kabinet het wil, maar omdat het nodig is om het virus een halt toe te roepen.

Goede voorbeeld

Toen er kritiek ontstond vanwege de beelden, zei de minister aanvankelijk dat de coronamaatregelen ‘voortdurend in de gaten zijn gehouden’.

In een verklaring aan de Tweede Kamer kwam hij daar later op terug. “Ondanks alle genomen maatregelen zijn er helaas momenten geweest waar de anderhalve meter afstand niet in acht is genomen. Dat spijt me, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven.”

Volgens de richtlijnen van het kabinet moeten gasten op een bruiloft ook anderhalve meter afstand houden en moet iedereen een eigen vaste zitplaats hebben. Ook mag er op de trouwlocatie ‘niet van plek worden gewisseld of gedanst worden’.

Politieke gevolgen lijkt het incident vooralsnog niet te hebben. Al heeft Tweede Kamerlid Henk Krol wel een voorstel in de maak voor een ‘coronaboetepardon’ voor iedereen die tot september een boete heeft gekregen. “De geloofwaardigheid van minister is ernstig aangetast. In Nederland meten we niet met twee maten! Bij het komende coronadebat zal ik daarom deze motie indienen voor een coronaboetepardon voor alle coronaboetes die tot tot september 2020 zijn opgelegd door Grapperhaus.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden