Grapperhaus: boete voor horecazaken die opengaan

Minister Ferd Grapperhaus stelt dat horecazaken die komende week de deuren openen beboet worden en in het uiterste geval gesloten. Dat zei de demissionair minister van Justitie vrijdagochtend na afloop van de ministerraad.

Sander van Mersbergen en Tobias den Hartog
Ferdinand Grapperhaus, demissionair minister van Justitie en Veiligheid. Beeld ANP
Ferdinand Grapperhaus, demissionair minister van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP

Wel wil hij samen met horecaondernemers kijken of er een manier is om op termijn toch weer deels open te kunnen. Hij heeft contact gezocht met Koninklijke Horeca Nederland om ‘een goed plan’ te maken voor een manier waarop weer meer mogelijk is. “Dat kan dan aan het OMT en het RIVM worden voorgelegd.”

Hij benadrukte daarbij dat hij geen verwachtingen wil wekken. “Als er veel mogelijk was geweest, had de premier maandag wel een andere boodschap gehad. Het ellendige is dat de besmettingen weer oplopen. Als de ziekenhuizen overstromen, kun je daar niet meer terecht, ook niet voor een hartoperatie. Maar we zijn er ook niet om ondernemers te belemmeren. Ik heb er alle begrip voor dat er zo langzamerhand maatregelenmoeheid is.”

Grapperhaus zegt dat hij samen met het ministerie van Economische Zaken in gesprek gaat met ‘branches’. Vrijdagochtend heeft hij zelf contact gezocht met de horeca.

Donderdag noemde voorzitter Hubert Bruls het openen van de terrassen ‘bijna een openbare ordemaatregel’. Hoe reageren burgemeesters als komende dinsdag in hun gemeente toch terrassen opgebouwd worden? “Iedere gemeente zal daarin zijn eigen afweging maken,” stelt een woordvoerder van het Veiligheidsberaad waarin de 25 Veiligheidsregio’s verzameld zijn.

“In principe is de lijn dat als je doelbewust je zaak opent, dat er dan gehandhaafd zal worden. We zeggen niet: gooi de boel maar open, de regels zijn duidelijk. Maar als ondernemers een zitje neerzetten, maar niet meteen open gaan, dan zullen gemeenten wellicht niet meteen ingrijpen.”

De woordvoerder deed de uitspraken vlak voor Grapperhaus met zijn mededeling kwam.

Buitensport

In het land zwelt de roep om versoepelingen ondertussen snel en sterk aan. Het Veiligheidsberaad vindt dat het kabinet mensen meer ruimte moet bieden om buiten te kunnen zijn. Bij sportclubs zouden mensen bijvoorbeeld ook weer in groepjes samen moeten kunnen trainen.

“Het wordt lekker weer, mensen gaan naar buiten,” zegt een woordvoerder van het beraad. “Dan moet je niet op voorhand alles dichtgooien. Neem de buitensport: dat kan goed gereguleerd worden, je kunt denken aan triage bij de ingang. Mensen hebben sowieso veel vragen bij de besmettelijkheid van het virus in de buitenlucht. Je kunt mensen gewoon niet tegenhouden. We hebben te maken met een gezondheidscrisis, maar ook met een economische en sociaal-maatschappelijke crisis.”

Op dit moment mag buiten sporten met maximaal 2 personen, exclusief trainer. Groepslessen buiten mogen niet, binnen sporten mag helemaal niet. Er gelden voor buitensport wel uitzonderingen voor kinderen tot en met 17 jaar oud. Het kabinet kondigde eerder deze week aan dat deze uitzonderingen ook gaan gelden voor jongeren tot 27 jaar.

Maandag zitten de 25 regio’s om de tafel met onder meer de ministers Grapperhaus en De Jonge. Het belooft een heet overleg te worden, aangezien het kabinet tot nu toe geen krimp geeft. In reactie op horecazaken die aangekondigd hebben dat ze komende dinsdag hoe dan ook hun terrassen gaan opbouwen, lieten bronnen rond het kabinet doorschemeren dat deze ondernemers niet op coulance hoeven te rekenen.

Het Veiligheidsberaad wil van het kabinet graag horen hoe het verder moet na 8 maart, wanneer de huidige maatregelen worden heroverwogen. De regio’s zouden graag zien dat de richtlijnen van het kabinet ‘wat minder zwart-wit’ zijn. “Maandag wordt ook gesproken over de routekaart van het kabinet voor versoepeling. Branches blijven daarin of helemaal dicht of gaan helemaal open. Wij vragen ons af of dat nou niet anders kan.”

Naast de eventuele versoepelingen en de routekaart komt maandag in het Veiligheidsberaad ook de voortgang van het vaccineren aan de orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden