Reportage

Gooi die gaskraan maar weer open, zeggen sommige Groningers nu. ‘Het leed in Oekraïne is veel groter’

Twee maanden geleden gingen Groningers massaal met fakkels de straat op omdat de gaskraan niet dicht, maar juist verder open zou gaan. Nu roepen sommigen dat de kraan juist verder open kan, om de Russen dwars te zitten. Anderen doneren hun aardbevingssmartengeld aan Giro555.

Karin Sitalsing
Deelnemers van een fakkelactie in het centrum van Groningen. De actievoerders wilden laten zien dat Groningers het overheidsbeleid omtrent gaswinning niet langer accepteren.  Beeld ANP
Deelnemers van een fakkelactie in het centrum van Groningen. De actievoerders wilden laten zien dat Groningers het overheidsbeleid omtrent gaswinning niet langer accepteren.Beeld ANP

Corine Visscher uit Middelstum is een van de deelnemers aan een onderzoek dat Dagblad van het Noorden liet uitvoeren onder drieduizend Groningers, zowel binnen als buiten het bevingsgebied. De conclusie: een meerderheid vindt dat de kraan open mag. “Als het echt helpt, mag dat van mij. Ik bedoel: stel dát het zin heeft. Stel dat we zo Poetin kunnen raken. Dan moeten we dat toch doen? Dit zou een manier kunnen zijn. Dan zeg ik: laat gaan, laat gaan.”

Op sociale media wordt flink gereageerd op het onderzoek. De Groningers die dit roepen zullen wel lekker hoog, droog in een keurig versterkt huis zitten, zeggen de cynici, zo kan ik het ook.

Visscher: “Ons huis is níét versterkt en we hebben ook geen nieuw gebouwde woning.” Wel is er al voor een ton versleuteld aan haar tweehonderd jaar oude kop-hals-rompboerderij. “We zijn dus wel degelijk gedupeerden.”

De baten moeten terug naar de Groningers

Haar familie denkt er precies zo over, vertelt ze. Wel stelt ze een voorwaarde: de baten moeten terug naar de Groningers. “En dat gaat natuurlijk nooit gebeuren.”

Ingrid Verbeek uit Loppersum zat te schrijven aan haar blog aardbevingeningroningen.net, dat ze sinds 2014 bijhoudt over de impact die de gaswinning heeft op haar leven en op dat van haar omgeving, en kwam op het idee om het smartengeld dat ze een dag eerder had ontvangen te doneren aan Giro555. “Omdat het leed van de mensen in Oekraïne onnoemelijk veel groter is dan mijn leed,” schrijft ze.

Ze krijgt veel reacties, ook van Groningers die haar voorbeeld volgen. Bang dat mensen denken dat het dus wel een beetje meevalt met dat aardbevingsleed is Verbeek geenszins. Het is smártengeld, zegt ze, en dat kreeg ze natuurlijk niet voor niets: het Instituut Mijnbouwschade Groningen omschrijft het als ‘vergoeding voor erkenning en genoegdoening voor leed en verdriet’.

Een fiks bedrag

De stress en onrust zijn niet ineens verdwenen, maar staan nu wel in een ander licht. De oorlog in Oekraïne houdt haar erg bezig, zet alles in een ander perspectief, zegt ze, zozeer dat ze het voorlopig niet meer over haar hart kan verkrijgen nog te schrijven over de bevingen. “Het is opeens allemaal zo onbelangrijk geworden. Zelfs de discussie over het al of niet opendraaien van de gaskraan boeit me niet meer. Twee weken geleden zou ik er nog een boos blog over geschreven hebben. Nu niet meer. Als het de mensen in Oekraïne het leven kan redden, zeg ik: draai die kraan maar open.”

Verbeek woont momenteel in een wisselwoning, terwijl haar eigen woning wordt versterkt. Om hoeveel geld het gaat, vindt Verbeek niet relevant. Op haar blog schrijft ze hierover: “Het is een fiks bedrag. Twee weken geleden zou ik er blij mee geweest zijn,” schrijft ze. “Nu niet meer.”

Aluminiumsmelter wil snel Gronings gas

Aluminiumsmelterij Aldel uit Delfzijl wil dat de overheid snel met maatregelen komt voor de energie-intensieve industrie om die te helpen met de torenhoge gasprijs. Financieel directeur Eric Wildschut pleit onder meer voor het heropstarten van de gaswinning in Groningen en het langer openhouden van steenkolencentrales om de energiecrisis door te komen. Ook waarschuwt hij voor de Europese afhankelijkheid van grondstoffen zoals aluminium.

Vanwege de zeer hoge energieprijzen heeft Aldel de productie van eigen aluminium gestaakt, met het verlies van 120 arbeidsplaatsen tot gevolg. Het bedrijf moet nu op de open markt aluminium inkopen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden