Gökmen T. twee weken geleden nog veroordeeld

Aanslagverdachte Gökmen T. is twee weken geleden nog veroordeeld tot een celstraf van 4 maanden voor een inbraak op 13 september 2018. En een dag eerder, op 4 maart, werd hij veroordeeld tot een celstraf van twee weken in verband met een winkeldiefstal. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt.

Victor Schildkamp
Forensisch onderzoek in de tram in Utrecht waar T. maandag schoot. Beeld anp
Forensisch onderzoek in de tram in Utrecht waar T. maandag schoot.Beeld anp

De veroordelingen waren nog niet onherroepelijk wat betekent dat T. nog in beroep kon. Daarom was hij nog vrij. Maandag schoot hij in een tram in Utrecht drie mensen dood en verwondde er vijf. De motieven achter die aanslag zijn nog steeds onduidelijk, al denkt justitie aan terrorisme.

Op 4 maart stond hij ook terecht in een nog niet inhoudelijke zitting voor een verkrachtingszaak uit 2017. Op die regiezitting is gesproken over de voortgang van het onderzoek. In de zaak moet nog een aantal getuigen worden gehoord. Tijdens die zitting is de voorlopige hechtenis niet opnieuw aan de orde gesteld. De inhoudelijke behandeling van die zedenzaak staat gepland op 15 juli 2019 in Utrecht.

Maar T. had om meerdere redenen dus al vast kunnen zitten. Op 1 maart werd zijn voorlopige hechtenis vanwege die verkrachtingszaak juist geschorst onder voorwaarden. Hij moest onder meer een psychisch onderzoek ondergaan. Zijn slachtoffer Angelique vertelde maandag aan het AD dat zij al vaak gewaarschuwd heeft voor het 'psychopatengedrag' van T.

Gökmen T. schoot maandag in een tram in Utrecht drie mensen dood, en verwondde er vijf. Alles over die aanslag, en de nasleep ervan, lees je in dit liveblog.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden