Plus

'Gökmen (37) is doorgesnoven gek en drugsdealer'

Een doorgesnoven gek, een drugsdealer en een instabiel figuur van wie je een schietpartij als maandagochtend had kunnen verwachten. Zo omschrijven bekenden de 37-jarige Gökmen T. uit Utrecht.

Yelle Tieleman
null Beeld Politie Utrecht
Beeld Politie Utrecht

T. heeft een uitgebreid strafblad en is een bekende van de politie. Een van zijn broers zou bekend zijn bij inlichtingendienst AIVD.

Twee weken geleden nog moest T. zich melden bij de rechtbank in Utrecht, op verdenking van het verkrachten van zijn ex-vriendin in de zomer van 2017. Hij zou zijn slachtoffer meermalen hebben verkracht. Ook zou hij hebben gedreigd haar huis in de brand te steken en zou hij haar in haar gezicht hebben geslagen.

De zaak was nog in behandeling bij de rechtbank, het onderzoek was nog niet afgerond. Zijn advocaat die hem bij staat in deze zaak wil absoluut niet reageren op de gebeurtenissen. 'Geen commentaar. Je snapt zelf waarom', is het enige dat deze kwijt wil. Ook andere advocaten, die hem eerder bij hebben gestaan, willen niets kwijt.

Misdrijven
De lijst van misdrijven waar T. bij betrokken is, is eindeloos. Het is dan ook niet de eerste keer dat T. met een vuurwapen heeft geschoten. In december 2013 bijvoorbeeld, als T. in de wijk Kanaleneiland - niet ver van de plek waar maandagochtend is geschoten - het vuur opent op een flatgebouw. Daar liepen enkele personen op wie hij het had voorzien, maar zij werden niet geraakt.

Justitie verdacht hem daarom van poging tot doodslag en zware mishandeling. Nadat hij daarvoor werd aangehouden gaf hij de politie ook nog eens de gegevens van zijn broer op. Een van zijn broers is bij inlichtingendienst AIVD bekend vanwege zijn extreme gedachtegoed. Mogelijk is dit voor de autoriteiten de reden om aan terroristische aanslag te denken.

De afgelopen jaren kwam T. meermalen in aanraking met de politie. Hij werd verdacht van een inbraakpoging in een vrachtauto, hij zou een winkeldiefstal hebben gepleegd, beledigde en bedreigde een agent door hem in het gezicht te spugen en hij zou dronken in een auto hebben gereden.

Vrome moslim
Ook moest hij zich bij de rechter verantwoorden voor een winkeldiefstal, het vernielen van een ruit en stond hij terecht voor het helen van navigatiesystemen. "Deze jongen is alles behalve fris," aldus een politiebron. "En ook zijn directe familieleden zijn bij ons bekend," verwijzend naar de AIVD.

Een bekende zegt dat T. vooral bekend staat als mentaal instabiel. "Er waren periodes dat hij zich als een hele vrome moslim gedroeg. Dan liet hij zijn baard staan en droeg hij lange gewaden. Hij ging dan anderen terecht wijzen als ze in zijn ogen niet vroom genoeg gedrag vertoonden."

Uren gezopen
Maar een dag later zou dat al weer anders zijn. "Had hij je eerst terecht gewezen, stond hij een dag later totaal dronken op straat. Dan had hij uren gezopen en drugs gebruikt."

Hij zou zich dan agressief opstellen en voor niets of niemand ontzag tonen. Een glimp daarvan is ook te zien in een filmpje van GeenStijl, uit de zomer van 2011. Op de Oudegracht in Utrecht spreekt hij de blonde verslaggever aan en bijt haar toe dat haar 'hele kont open staat'. "En je bent een democraat," voegt hij daar aan toe.

Een ondernemer van Turkse komaf die met T. heeft gewerkt zegt dat hij wel geprobeerd heeft op het rechte pad te komen. "Hij leek iemand die heel erg gedreven was en er echt iets van wilde maken. Tot ik via-via hoorde dat hij ook cocaïne en xtc-pillen verkocht. Dat bleek hij al best lang te doen. Toen heb ik hem aan de kant gezet," aldus de ondernemer, die uit angst anoniem wil blijven.

Bekende dealer
Een bron uit het Utrechtse criminele milieu bevestigt dat T. een bekende dealer was in wijken als Kanaleneiland, Ondiep en Overvecht. Een andere bron zegt dat een actie als vandaag past bij T.

"Als hij doorgesnoven was, dan was hij tot alles in staat. Hij is in een totale idiote bui in 2007 al eens uit een flatgebouw gesprongen. Van drie hoog, nota bene. Echt, hij kon het verkeerd in zijn kop krijgen. Daarom ben ik niet verbaasd dat juist deze figuur dit op zijn geweten heeft."

Volg alle ontwikkelingen rond het schietincident in ons liveblog.

null Beeld anp
Beeld anp

Angelique verkracht door Gökmen T.

De 47-jarige Angelique is het slachtoffer in de verkrachtingszaak van Gökmen T. Volgens haar 'heeft zijn daad van vandaag niks met geloof te maken'. "Hij is gewoon knettergek, drugsgebruiker, noem maar op. Ik heb de politie al vaker gewaarschuwd. Hij is geen terrorist, maar een psychopaat."

Angelique is maandag bij de politie geweest. "Ik schrok me rot toen ik hoorde wat er gebeurd is. Ik heb meteen de politie gebeld. Ik was doodsbang, ik dacht: die komt mij opzoeken. Ik hoopte dat de politie mij zou helpen, maar wat gebeurde er: ze gingen mij ondervragen of ik wist waar ie was. Mij! Een slachtoffer. Ik vind het een schande."

Angelique kwam pas 's avonds weer thuis van de politie. Op het bureau heeft ze T. nog gezien, nadat hij was aangehouden. Ze zag maandag ook een foto van een van de slachtoffers van de schietpartij. "Ik heb gehuild. Drie doden..."

Angelique kent Gökmen uit de buurt, de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Tot in 2017 gingen ze met elkaar om. Ze kenden elkaar al acht jaar. Van een liefdesrelatie wil Angelique niet spreken. Wel van seks en gezamenlijk cokegebruik.

Angelique beschrijft dat ze regelmatig samen coke gebruikten. Ze was op de hoogte van Gökmens strafblad. Volgens haar schond hij op een gegeven moment voorwaarden voor z'n voorlopige vrijlating. T. werd opgepakt, maar 1 maart weer vrijgelaten. Ze zegt dat ze de politie 'zo vaak' heeft gewaarschuwd hoe gek Gökmen kan zijn. "Hadden ze maar naar mij geluisterd."

De verkrachting heeft bij haar thuis plaatsgevonden. "Dat was op 11 juli 2017. Hij kwam om één uur 's nachts en ging zeven uur 's ochtends weg. Toen heeft ie me verkracht. Hij heeft me toen ook gebeten en geslagen. De nacht staat in mijn geheugen gegrift, één lange nachtmerrie, maar dan in het echt." T. zou ook hebben gedreigd haar huis in de brand te steken.

Enkele weken geleden stond T. pro forma voor de rechter voor de verkrachting van Angelique. De zaak moest nog inhoudelijk worden behandeld. Dat moet komende zomer gaan gebeuren.

Door: Victor Schildkamp & Raymond Boere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden