Glenn Helberg en Naomie Pieter winnen lhbti-emancipatieprijzen

De Jos Brink Oeuvreprijs voor lhbti-emancipatie gaat dit jaar naar psychiater Glenn Helberg. De Innovatieprijs gaat naar queer-activiste Naomie Pieter.

Marijne Beijen
null Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

De Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan iemand die zich over een langere periode heeft ingezet voor de verbetering van de positie van lhbti’s in de samenleving.

Glenn Helberg, psychiater van Curaçaos-Nederlandse afkomst, zet zich al decennialang in voor de lhbti-gemeenschap. Hij was onder andere lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens, voorzitter van de Denktank Sociale Cohesie in Zeeburg in Amsterdam en zit sinds 2020 in het bestuur van Pride Amsterdam. De jury: “Glenn Helberg is de mental health father van de queercommunity.”

Innovatieprijs

Activiste Naomie Pieter won de Innovatieprijs, die wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op ‘inspirerende wijze inzet voor de acceptatie en veiligheid van lhbti’s’. Pieter, volgens de jury een ‘queer rolmodel’, organiseerde onder andere in 2020 de eerste Black Gay Pride in Amsterdam en richtte Black Queer Archives op. Naar woorden van de jury durft Pieter ‘op de barricades te staan’, en weet ze te verbinden door educatie.

Pieter, bij de uitreiking aanwezig via een videoverbinding, reageerde uitbundig. “Wow, ik ben echt aan het shaken.” Ze bedankte de jury, maar benadrukte ook dat ze dit niet in haar eentje doet, maar ‘echt wordt gedragen door de gemeenschap’.

Jos Brink

De prijzen zijn vernoemd naar de in 2007 overleden televisiepersoonlijkheid Jos Brink. Brink, zelf openlijk homo, gold als een uitgesproken voorvechter van lhbti-acceptatie en -emancipatie.

Iedere twee jaar worden de prijzen uitgereikt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Vanwege de coronamaatregelen waren de feestelijkheden in het DeLaMar Theater alleen via een livestream te volgen. De winnaars werden bekend gemaakt door minister Ingrid van Engelshoven en televisiepersoonlijkheid Ellie Lust, die in 2017 in de prijzen viel.

De winnaar van de Oeuvreprijs ontvangt naast de titel een geldbedrag van tienduizend euro en een kunstwerk; voor de Innovatieprijs wordt een cheque van duizend euro uitgereikt.

Activiste Naomie Pieter. Beeld Nosh Neneh
Activiste Naomie Pieter.Beeld Nosh Neneh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden