Nieuws

GGD stopt tijdelijk met coronablaastest na foute testresultaten

GGD’en stoppen voorlopig met het uitvoeren van blaastesten om het coronavirus mee vast te stellen. Dat is besloten nadat de test in Amsterdam een aantal verkeerde uitslagen bleek te geven.

Anna Herter
Het gebruikt van de blaastest op GGD-locaties wordt voorlopig stilgelegd. Beeld ANP
Het gebruikt van de blaastest op GGD-locaties wordt voorlopig stilgelegd.Beeld ANP

De zogeheten SpiroNose werd na een maandenlange proefperiode al officieel gebruikt op het Buikslotermeerplein en in de RAI. Daar konden mensen voor de blaastest kiezen, en hoefden ze bij een negatieve uitslag niet ook nog de gangbare PCR-test te doen. Eind januari liet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) weten dat de test ook landelijk zou worden uitgerold.

Nu blijkt het toch niet zeker of de test daar geschikt voor is. Afgelopen week besloten ‘twee of drie’ Amsterdammers na een negatieve ademtest, op een later moment nog de standaard PCR-test te doen. Daarbij kregen ze een positieve uitslag. Toen de GGD dit hoorde, werd besloten voorlopig met de ademtesten te stoppen.

Volgens een woordvoerder betekenen de valse uitslagen niet per se dat er iets mis is met de blaastest, of dat de proefperiode vorige maand ten onrechte succesvol werd verklaard. “Als er een aantal dagen tussen het afnemen van de twee testen zat, kan het zijn dat het virus de eerste keer nog niet aantoonbaar was. Bovendien is geen een test 100 procent betrouwbaar.”

Desalniettemin zijn de uitslagen voor de Amsterdamse GGD’en reden om de testen tijdelijk buiten gebruik te stellen. Volgens de woordvoerder is dat omdat ze ‘heel voorzichtig’ willen zijn, en de voorvallen in Amsterdam ‘voor de zekerheid’ willen onderzoeken. De NOS meldt dat mensen die de afgelopen weken zijn getest met de coronablaastest zich niet opnieuw hoeven te laten testen.

SpiroNose

De blaastest zou elk moment worden ingevoerd in Zuidoost, Noord, Sloterdijk en een locatie in het Limburgse Venray. Voor de rest van het land zijn 1800 apparaten besteld. Het is onduidelijk tot wanneer het gebruik van de test stilligt en wat de volgende stap is; dat wordt ‘volgende week bekeken’.

De SpiroNose is een sneltest waarbij slechts een aantal keer goed in- en uitgeademd hoeft te worden. Naast dat het fijn is dat daar geen wattenstaafje bij te pas komt, is het voornaamste voordeel van de test dat de uitslag direct bekend is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden