GGD's stoppen met de diepe neustest bij kinderen

Alle GGD's stoppen met de diepe neustest bij kinderen. Vanaf 4 april krijgen alle kinderen tot twaalf jaar alleen nog maar een ondiepe neustest aangeboden, in combinatie met de keeltest.

Een meisjes wordt getest op het coronavirus.  Beeld ANP
Een meisjes wordt getest op het coronavirus.Beeld ANP

De nieuwe landelijke lijn is afgesproken, nadat kinderartsen een oproep hebben gedaan in de media. Kinderartsen pleiten al sinds enkele weken voor een minder diepe coronaneustest voor kinderen. In het buitenland is genoeg bewijs dat een korter stokje ook prima werkt.

Dat heeft geleid tot een nieuwe landelijke richtlijn: ‘De GGD's wordt geadviseerd om vanaf 4 april bij kinderen in de basisschoolleeftijd de midnasale test af te nemen in combinatie met de keelswab,’ is het nieuwe advies. De verwachting is dat de minder gevoelige test ertoe zal leiden dat ‘de testbereidheid van kinderen wordt verhoogd.’

Teststaafje

Tot nu toe kregen kinderen te maken met dezelfde diepe neustest als volwassenen. Veel ouders wilden dat hun kind niet aandoen en hielden hun kind thuis. De testmedewerkers blijven hetzelfde teststaafje gebruiken, maar zullen dit dus niet langer diep in de neus steken.

In Amsterdam heeft de GGD speciale kindertestbalies. Daar zijn de medewerkers extra getraind in de omgang met kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden