GGD hervat ademtesten, onjuiste uitslagen gevolg van menselijke fouten

De GGD Amsterdam gaat de corona-ademtest op korte termijn weer inzetten. Afgelopen week werden deze blaastesten stilgelegd nadat enkele besmette mensen ten onrechte werden doorgelaten. Het probleem blijkt echter niet het apparaat, maar de manier waarop het wordt gebruikt.

ANP en Het Parool
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laat zich inlichten over de nieuwe test. Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laat zich inlichten over de nieuwe test.Beeld ANP

In een verklaring schrijven de GGD en de fabrikant van de ademtest dat ‘bij het registreren en verwerken van uitslagen de kans bestaat op verkeerde interpretaties’. Ook vraagt de ‘automatisering van het testproces nog aandacht, net als training voor personeel. De analyse heeft zichtbaar gemaakt dat hier ruimte is voor verbetering’.

Vorige week kregen mensen na een negatieve ademtest kort daarop na een PCR-test toch een positieve uitslag. Marjan Olfers, hoogleraar aan de VU, was een van hen. Zij twijfelt of de onjuiste uitslagen inderdaad, zoals de GGD zegt, veroorzaakt zijn door menselijke fouten. Volgens Olfers volgde ze de instructie nauwgezet en was de uitslag zonneklaar. “Geen ‘error’, het stond gewoon op de monitor: ‘negatief’,” zei ze daar eerder over.

Toen de foutieve uitslagen aan het licht kwamen besloot de GGD de ademtesten tijdelijk niet meer te gebruiken en startte een onderzoek.

Nu uit dat onderzoek naar voren komt dat de cronablaastest 'zeer betrouwbaar’ is, mits goed afgenomen, wil de GGD het apparaat in de komende weken weer in gebruik nemen. Er wordt een extra expertteam ingezet om het hervatten van de ademtest ‘zo goed mogelijk vorm te geven’.

Alternatief voor wattenstaafje

De ademtest is een alternatief voor het wattenstaafje diep in de neus. Je moet in een apparaat blazen en krijgt direct een uitslag. De bedoeling van de sneltesten was dat bezoekers met een negatieve uitslag direct naar huis konden. Mensen met een positieve uitslag werden aanvullend getest.

Na een proefperiode werd de ademtest sinds 29 januari officieel gebruikt op twee testlocaties in Amsterdam: het Buikslotermeerplein en de RAI. Dat gebeurde na een positief advies van het OMT, het team van deskundigen.

Eerder zei een woordvoerder van de GGD GHOR dat het de bedoeling is dat de ademtest op een later moment landelijk wordt ingezet. “Als we de test breed landelijk in willen zetten, willen we er zeker van zijn dat we deze test ook zorgvuldig kunnen implementeren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden