Nieuws

Gezondheidsraad: Vaccin AstraZeneca toch geschikt voor 65-plussers

Het coronavaccin van AstraZeneca is ook geschikt voor 65-plussers. Dat stelt de gezondheidsraad maandag in een nieuw advies.

Anna Herter
null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Daarnaast adviseert de raad om de tweede prik niet uit te stellen. Dat geldt voor alle vaccins die nu worden toegediend in Nederland; die van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Mensen die de afgelopen zes maanden Covid-19 hebben gehad kunnen met één prik toe.

Aanvankelijk adviseerde de Gezondheidsraad om het vaccin van Astrazeneca niet te gebruiken bij 65-plussers. De reden hiervoor was dat niet zeker was of het middel voldoende werkzaam is bij deze groep, aangezien in de testfases onvoldoende mensen uit die leeftijdcategorie meededen.

Nieuwe internationale onderzoeken waren echter aanleiding voor het kabinet om de raad te vragen zich nogmaals over de leeftijdsgrens te buigen. Op grond van dit onderzoek is het advies nu bijgewerkt. Volgens de raad is gebleken dat het middel ‘ook bij mensen boven de 65 jaar goed werkt’.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese medicijnwaakhond EMA geven geen leeftijdsgrens aan het middel. Landen mogen zelf beoordelen in hoeverre zij beschikbare informatie over vaccins laten meewegen in hun oordeel.

Twee prikken

Het ministerie van Volksgezondheid vroeg ook advies voor het uitstellen van de tweede dosis. Door dit te doen zouden meer mensen sneller in aanmerking komen voor hun eerste prik. De Gezondheidsraad vindt dit echter 'geen goed idee’ omdat het uitstellen kan leiden tot ‘onvoldoende bescherming en daardoor tot ziekte en het ontstaan en verspreiden van virusvarianten’.

Uitzondering zijn mensen die het afgelopen jaar al positief testten op het virus. Volgens de gezondheidsraad hebben zij voldoende aan een enkele dosis, vanwege de antistoffen die zij hebben aangemaakt. Na zes maanden kan de opgebouwde immuniteit weer afnemen.

Het kabinet laat ‘zo snel mogelijk’ weten in hoeverre het advies van de raad wordt overgenomen. De nieuwe inzichten veranderen in ieder geval niets aan het huidige ‘prikschema’, aldus demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandagavond. Mensen tussen de 60 en 65 jaar oud worden nu al ‘volop uitgenodigd’, zegt hij, en dat blijft zo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden