Nieuws

Gezondheidsraad: gezond kind onder 12 jaar heeft geen coronaprik nodig

De Gezondheidsraad adviseert om van de kinderen van 5 tot en met 11 jaar alleen tegen corona te vaccineren als ze een ernstige medische aandoening hebben. Eerder gold het advies om alle kinderen in die leeftijdsgroep te prikken.

ANP
Een kind wordt gevaccineerd tegen het coronavirus. Beeld Jeroen Jumelet /  ANP
Een kind wordt gevaccineerd tegen het coronavirus.Beeld Jeroen Jumelet / ANP

Sinds december 2021 wordt alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar een coronaprik aangeboden. De Gezondheidsraad vond dat destijds een goed idee omdat een vaccin kan beschermen tegen MIS-C. Kinderen die voor het eerst besmet raken met corona lopen kans op die zeldzame maar ernstige aandoening.

Maar inmiddels heeft het overgrote deel van de kinderen een corona-infectie doorgemaakt, aldus de raad. MIS-C treedt nauwelijks op bij een tweede of volgende infectie en het risico op de kwaal is ook kleiner met de omikronvariant van het virus, die nu vrijwel alle besmettingen veroorzaakt. Al met al is het nut van een vaccinatie bij kinderen in deze leeftijdsgroep volgens de Gezondheidsraad dus ‘beperkt’.

Sommigen wel kwetsbaar

Kinderen met een hartaandoening, een afweerstoornis, een longaandoening, diabetes of obesitas hebben wel baat bij een coronaprik. Zij zijn kwetsbaarder en vaccinatie ‘kan zorgen voor een lager risico om in het ziekenhuis opgenomen te worden’. Eerder adviseerde de raad al om jongere kinderen alleen een coronaprik te geven als zij tot een risicogroep behoren.

Het nieuwe advies geldt ook voor de herhaalprik. Kinderen die de eerste prikken tegen corona al hebben gehad, hoeven volgens de raad alleen uitgenodigd te worden voor een herhaalvaccinatie als ze tot een risicogroep behoren.

Nog geen besluit

De raad adviseert om vaccinatie wel beschikbaar te houden voor kinderen zonder verhoogd medisch risico, als hun ouders een andere reden hebben om hun kind toch te laten inenten. Dit kan het geval zijn als mensen bang zijn dat het kind een kwetsbare huisgenoot besmet.

Een besluit is uiteindelijk aan het ministerie van Volksgezondheid. Dat departement zegt het advies te bestuderen en later met een inhoudelijke reactie te komen.

Tot dusver kwam 3 procent van de kinderen tussen 5 en 11 jaar opdagen voor een prik tegen het coronavirus.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden