Gezondheidskloof naar inkomen ook in sterftecijfers corona zichtbaar

Mensen met lagere inkomens liepen tijdens de eerste golf gemiddeld een hoger risico om aan Covid-19 te overlijden dan mensen met een hoger inkomen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen uit de laagste inkomensgroep (laagste 20 procent) lopen een twee keer zo groot risico om een besmetting met Covid-19 niet te overleven als mensen uit de hoogste inkomensgroep (hoogste 20 procent).

Het CBS heeft gekeken naar de sterftecijfers tijdens de eerste golf van de epidemie in Nederland. Een verschil in overlevingskans tussen verschillende sociaal-economische bevolkingsgroepen geldt overigens ook voor andere ziektes. Eerder onderzoek wijst uit dat dit deels komt door een ongezonde leefstijl, door ongezond eten en drinken en roken.

‘Krappere behuizing en minder flexibele arbeidsomstandigheden zouden een aanvullende rol kunnen spelen in de verspreiding van het nieuwe coronavirus,’ schrijft het CBS. ‘Bovendien zou het kunnen zijn dat mensen met een laag inkomen vaker werkzaam zijn in sectoren waar het niet goed mogelijk is om thuis te werken of op het werk de corona-adviezen goed na te leven.’

Grootste verschil bij 70-minners

Tot 70 jaar is het verschil tussen de inkomensgroepen het grootst: het sterfterisico voor de armste 20 procent is daar bijna drie keer zo hoog als voor de rijkste 20 procent. De kloof is juist kleiner in de bevolkingsgroep boven de 70, schrijft het CBS in het rapport.

Opvallend genoeg lijkt de kloof geen rol te spelen bij de kwetsbaarste groepen: de mensen die institutionele zorg of thuiszorg krijgen.

Daarnaast voerde het CBS een verkennende analyse van de sterfterisico’s naar migratieachtergrond uit. In Amsterdam was het sterfterisico bij een besmetting met het coronavirus anderhalf keer zo groot voor Amsterdammers met een niet-westerse migratieachtergrond dan voor een autochtone stadsbewoner. Ook in Den Haag en Rotterdam is dat verschil zichtbaar.

Vooral Nederlanders met een Turkse en Surinaamse migratieachtergrond liepen een relatief hoger risico dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Het risico voor mensen met een Marokkaanse of Antilliaanse achtergrond was gelijk of zelfs lager. Wel merkt het CBS op dat de aantallen van de subgroepen relatief klein zijn.

De ontwikkeling van de sterftecijfers naar inkomensgroep van na de eerste golf moet het CBS nog onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden