Gezondheidsinstituut controleert grieppatiënten ook op coronavirus

Gezondheidsinstituut Nivel breidt in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de griepsurveillance uit en test nu ook op de aanwezigheid van het coronavirus.

Het Parool
Veertig huisartsenpraktijken leveren wekelijks gegevens aan voor de griepsurveillance.  Beeld ANP
Veertig huisartsenpraktijken leveren wekelijks gegevens aan voor de griepsurveillance.Beeld ANP

Het Nivel monitort sinds 1970 de griep in Nederland. Veertig huisartsenpraktijken leveren wekelijks gegevens aan het instituut voor de griepsurveillance. Patiënten met griepachtige verschijnselen worden geregistreerd.

Vanaf nu test het RIVM de monsters van deze patiënten ook op eventuele aanwezigheid van het coronavirus, waarvan de symptomen lijken op die van griep. Dragers van het virus hebben over het algemeen longklachten en hoge koorts.

Verdere verspreiding voorkomen

Mocht het virus daadwerkelijk worden gesignaleerd, dan meldt de eigen huisarts dit aan de GGD. Het RIVM en de GGD kunnen dan zo snel mogelijk maatregelen nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

De resultaten van de griepsurveillance van het Nivel en RIVM worden wekelijks op de website gepubliceerd.

Tot nu toe zijn er nog geen gevallen van het virus in Nederland gesignaleerd, maar volgens het Nivel is het belangrijk ‘om te starten met het monitoren van het nieuwe coronavirus voordat het virus daadwerkelijk in het land circuleert’.

Volgens de Amsterdamse huisarts Peter Vonk vragen huisartsen al enkele weken aan grieppatiënten of ze in China zijn geweest of in contact zijn geweest met mensen van wie bewezen is dat die het coronavirus hebben. “Als een patiënt zelf vermoedt dat die het nieuwe coronavirus heeft moet hij contact opnemen met zijn huisarts en niet naar de praktijk komen. De huisarts gaat dan met de GGD naar een patiënt. Hij komt dan gemaskerd en met een schort aan om mogelijke verspreiding te voorkomen.”

40.000 besmettingen wereldwijd

Inmiddels zijn er meer dan 40.000 mensen wereldwijd besmet geraakt met het virus. Hiervan zijn 910 overleden.

Hoe zit het precies met het coronavirus? Hier lees je alles wat je moet weten in 11 vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden