PlusAchtergrond

Gezocht: stressbestendige minister met daadkracht en ervaring, affiniteit met landbouw is een pré

Henk Staghouwer tijdens een werkbezoek aan een melkveehouder.  Beeld ANP /  ANP
Henk Staghouwer tijdens een werkbezoek aan een melkveehouder.Beeld ANP / ANP

Nu Henk Staghouwer met de staart tussen de benen uit het ministerie van Landbouw is vertrokken, moet de ChristenUnie op zoek naar een opvolger. ‘Wie wil je deze functie aandoen?’

Hanneke Keultjes

Als partijleider Gert-Jan Segers na de fractievergadering de vraag krijgt of hij al een lijstje met mogelijke opvolgers heeft, vertrekt zijn gezicht in een diepe frons. Dit soort processen kost tijd, vinden ze bij de ChristenUnie. “Het is niet dat je de volgende ochtend wakker wordt en denkt ‘die moet het gaan doen’,” zegt een ingewijde.

Wel is duidelijk dat Segers’ partij ook de nieuwe minister van Landbouw gaat leveren, en dat er geen stoelendans binnen het kabinet komt waardoor landbouw ineens op het bordje van een andere partij terechtkomt.

Probleem is wel dat de ChristenUnie niet bepaald grossiert in ervaren oud-bewindspersonen op wie de partij op zulke momenten een beroep kan doen. De partij zat twee keer eerder in een kabinet, in Balkenende IV en in Rutte III. Beide keren was dat als ‘junior’ coalitiepartner, met een kleine kabinetsdelegatie dus.

Een terugkeer van oudgedienden ligt ook niet voor de hand: oud-partijleider Arie Slob keerde eenmalig terug als onderwijsminister, CU’er André Rouvoet wil zich ‘niet uitlaten’ over de opvolging van Staghouwer, maar heeft al een baan als voorzitter van de koepelorganisatie van de GGD’en.

Andere partijkopstukken, Europarlementariër Peter van Dalen en partijvoorzitter Ankie van Tatenhove, ontberen Haagse ervaring. Kamerlid Pieter Grinwis ‘prakkiseert er niet over’. En de kans dat partijleider Segers het zelf gaat doen is ‘onvoorstelbaar’, zeggen partijgenoten. Segers vindt dat de partijleider in de Tweede Kamer hoort te zitten.

Boerenprotesten

Als er een vacaturetekst zou zijn, staan ervaring, daadkracht én stressbestendigheid daar zeker in. Militante boeren kwamen voor de zomer meermaals langs bij stikstofminister Christianne van der Wal; ook de beveiliging van Staghouwer werd toen opgeschroefd. Waarschijnlijk krijgt zijn opvolger ook te maken met boerenprotesten.

De boeren wachten met smart op toekomstperspectief, dat tegenover het slechte nieuws over de beperking van de stikstofuitstoot moet komen te staan. Aan geld ontbreekt het niet: het kabinet heeft 25 miljard euro vrijgemaakt voor natuurherstel, het uitkopen van boeren en de overgang naar duurzame landbouw.

Er is dus geen tijd te verliezen, zou je denken, maar de ChristenUnie wil wel ‘serieus de tijd nemen’. “Deze en volgende week is er zeker nog geen opvolger,” klinkt het. De partij gaat zich de vraag stellen ‘wie je deze functie wil aandoen’. En daarna gaan we met die persoon indringende gesprekken voeren, om zeker te weten dat die weet waaraan hij of zij begint.”

Carola Schouten

En er speelt ook nog iets anders: wil de opvolger slagen, dan moet deze wel ruimte en tijd krijgen, vindt de ChristenUnie. De nieuwe landbouwminister mag niet, zoals Staghouwer, onder curatele komen te staan, vindt de partij.

Sowieso zal de opvolger van Staghouwer moeten werken met het ‘toekomstperspectief’ dat ‘bemiddelaar’ Johan Remkes straks gaat rapporteren. Dat wordt half september verwacht.

Tot die tijd bewaakt minister Carola Schouten (Armoedebeleid, CU) ook het landbouwfort. Dat was eerder al haar positie in het vorige kabinet, maar ze wil het nu zo kort mogelijk doen, zei ze tegen de NOS. “Ik wil het liefst dat deze situatie zo snel mogelijk voorbij is en dat ik me weer kan focussen op mijn eigen taak, die waar ik voor ben aangesteld.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden