Nieuws

Gevangenis houdt toch brieven tussen Mohammed B. en Taghi tegen: ‘Codewoorden gebruikt’

De Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught neemt toch maatregelen tegen de briefwisseling tussen gevangenen Mohammed B. en Ridouan Taghi.

Het Parool
De Penitentiaire Inrichting in Vught, waar de Extra Beveiligde Inrichting deel van uitmaakt. Beeld Rob Engelaar
De Penitentiaire Inrichting in Vught, waar de Extra Beveiligde Inrichting deel van uitmaakt.Beeld Rob Engelaar

Aanvankelijk zei minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) daar niets tegen te kunnen doen, maar dat verandert nu het Openbaar Ministerie heeft gezegd dat er een ‘reële mogelijkheid bestaat dat verwijzingen naar koranverzen ook versluierde boodschappen bevatten’. Ook tramschutter Gökmen T. blijkt betrokken bij de briefwisseling, meldt actualiteitenrubriek EenVandaag.

Een ‘poststuk’ van Taghi dat op 24 oktober is verstuurd en twee brieven die aan hem waren gericht, zijn geweigerd, blijkt uit een uitspraak van de Raad voor strafrechttoepassing en jeugdbescherming. De gedetineerde ging in beroep tegen het verbod van de PI, maar dat heeft de rechter afgewezen. De brieven kwamen van Gökmen T. en Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, aldus EenVandaag.

Zakendoen vanuit de gevangenis

De briefwisseling tussen de levenslang gestraften baart Justitie al langer zorgen, zeker omdat Taghi ervan wordt verdacht zijn criminele zaken vanuit de gevangenis voort te zetten. Volgens minister Weerwind was er echter niets aan te doen als alleen het vermoeden bestaat dat er misdaden worden beraamd. “Ik wil het wel, maar ik kan het niet,” zei de minister een maand geleden.

Nu grijpt de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) zelf in, op basis van nieuwe informatie van het Openbaar Ministerie. De gevangenisdirecteur stelt dat er diverse aanwijzingen zijn dat de brieven versluierde informatie bevatten, die op die manier naar buiten kan worden gebracht. Er zou gebruik worden gemaakt van codewoorden, blijkt uit de uitspraak van de Raad voor strafrechttoepassing en jeugdbescherming.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden